Rețetele medicinii isihaste
Încă o dovadă că pîinea originală era necoaptă la temperaturi mari, ci uscată îndelung pînă devinea bună de consumat:
4. PÂINEA Pustnicească, medicamentul-aliment al
Medicinii Isihaste
Din cele deja amintite, toată Dietoterapia noastră este pe
baza Pâini Pustnicești, pe care noi o redescoperim cu o
evidență deosebită și insistentă.
Să o introduceți pe neobservatele ca Terapia propriu
zisă Isihastă.
Se prepară simplu.
Grâul măcinat în două feluri, mai mare și foarte fin,
pentru cei cu digestia tare și pentru cei mai slabi. Puteți
măcina pentru mai multe zile, dar pentru cei cu boli grave, să
fie proaspăt. Nu se cerne, se pune puțină Apă simplă și se
face o cocă tare (atenție să fie tare) și
se lasă la dospit cel
puțin 7-8 ore, după care se poate folosi.
Deci, nu se coace, nu
se fierbe, se lasă complect naturală. Daca faceți pentru mai
multe zile, coca întindeți-o subțire de im milimetru și puneți-o
la uscat ușor pe ceva întins, întorcând-o uneori(
atenție să nu se
usuce la temperatură mare, maxim 30 grade).
Noi mai indicăm să se pună și puțin Mălai de Porumb,
că o face mai sfarmicioasă și mai digestibilă.
Pentru cei diabetici, este indicat să se pună jumătate
Grâu și jumătate Porumb.
Se poate adăuga si puțin Orez, că o face mai suportabilă.
Nu se amestecă însă cu alte Cereale, că o face indigestă și grea
pentru bolnavi în special. De se folosește spre exemplu Secara sau
Hrișca (sau Ovăzul, sau Meiul, sau Orzul), să se procedeze ca și
la prepararea Grâului cu doze mici doar de Porumb și Orez.
Cei care nu au dinți buni, după uscare să o remacine cât
folosește, și să o facă Pesmet, sau o moaie înainte în puțină Apă.
Pâinea Pustnicească din Grâu nu se Dospește decât
puțin, ca să se folosească direct (că de se acrește prea tare nu
se mai poate mânca goală). Pentru Lapte si Supe - Ciorbe ca și
pentru Sosuri, e bine ca și Pâinea Pustnicească să fie și mai
tare Dospită-acrită, ca să nu se mai folosească altă acritură
străină (ce strică).