Citat:
În prealabil postat de Nastya
Ma refer doar la ideea de anatemizare.
Daca in anul 1965 au fost ridicate anatemele dintre cele doua Biserici, de ce trebuie sa cereti anatemizari in continuare?
Diferentele dintre Biserica ortodoxa si Biserica Romano-Catolica exista in continuare, dar anatemele au fost ridicate. La ce ne foloseste daca anatemizam in continuare?
|
Draga Nastya, in 1965 s-au ridicat doar anatemele din 1054 (de fapt patriarhul de atunci a luat hotararea asta), asa cum se si specifica. Fara niciun efect practic, pentru ca anatemele pe invataturile gresite (erezii) raman, nu au cum sa fie ridicate doar daca ortodocsii le accepta. De exemplu fata de adventisti sau martori sau alte culte nici macar nu sunt date anateme directe, asta nu inseamna ca am fi in comuniune cu ei, se considera automat ca sunt in erezie datorita doctrinei lor.
Articolul de pe site-ul Patriarhiei prezinta dialogurile cu BC, unde se foloseste un limbaj protocolar, pentru a nu supara pe altii. In schimb la dialogurile cu anglicanii (cred) scrie clar ca Filioque este o erezie:
"In mare parte, noile atitudini de renuntare la Filioque au fost determinate de cererea ortodocsilor de a elimina
erezia din cele 39 de articole."
Citatul se gaseste aici:
http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_...estin_6_7.html
Schismatici sunt cei ce nu se afla in comuniune cu Biserica, dar nu au invataturi gresite (erezii). Astfel sunt considerati stilistii.
Cultele care au si invataturi gresite (erezii) sunt si schismatice, dar si eretice.
Citat:
Stiti ce pacat mare faceti cand propuneti anateme sau cand anatemizati? ?
[url]http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pravila-bisericeasca/anatema-81872.html
|
Acest articol se refera la anatemizarea unor persoane, lucru care nu este ingaduit, doar Sfantul Sinod face asta. In schimb invataturile gresite sau ereziile sunt anatemizate deja, dar si toate ereziile existente. In duminica ortodoxiei, cand se citea Sinodiconul ortodoxiei inainte credinciosii spuneau si ei anatema cand se citea pasajul respectiv (in unele parti am inteles ca se mai practica asta).