"Patriarhul știe să facă multe treburi. Prin mănăstiri a deprins să coasă, să cârpească, să spele, să confecționeze și să repare încălțămintea, să lucreze pământul, să altoiască pomi, să lege și să ferece cărțile, să repare clădiri și diferite aparate și anexe... Părintele patriarh din fire este un om harnic. Tot timpul lucrează câte ceva.
- Și când vine aici la mine în birou, dacă observă că ceva nu funcționează cum ar trebui, dacă vede că ușa nu se închide bine, că undeva pătrunde ploaia, că lumina se întrerupe... el însuși purcede să stabilească unde-i defectul, apoi zice: Haide să reparăm asta!... - spune secretarul Sinodului BOS și citețul Sfinției Sale, Gradimir Stanic.
- Dânsul se comportă peste tot ca un bun gospodar, nu numai aici la Patriarhie, ci și în oricare mănăstire și oricare biserică, oriunde s-ar afla.... La mănăstirea Blagoveștenie din regiunea Ovcarsko-Kablarska, în care a fost călugărit, și unde acum, în calitate de patriarh, se duce aproape în fiecare vară pentru câteva zile, pe când venea vremea să se întoarcă la Belgrad, chema pe egumenul Georgije pentru a se socoti:
- Părinte Georgije, iată am petrecut cu voi aceste câteva zile. Toate, slavă lui Dumnezeu, au fost bune. Am locuit aici, am mâncat dimineața, am mâncat la prânz, iar toate astea costă, nu-i așa?.
- Păi, așa e, Sfinția Voastră....
- Dar și eu v-am ajutat cu câte-ceva. Nu-i așa, părinte Georgije?.
- Așa e, Sfinția Voastră, ne-ați ajutat mult, de parca ați fi venit aici să lucrați, nu să vă odihniți....
- Pai să ne socotim: ți-am reparat jgheabul, fereastra, robinetul, broasca de la ușă, ți-am curățat și am proptit vița de vie, am pingelit încălțămintea... Când le punem toate la socoteală, părinte Georgije, rezultă că voi trebuie să-mi plătiți ceva mie!
Patriarhul Pavle a refuzat, de altfel, salariul. Dânsul primește doar pensia la care are dreptul ca fost episcop de Raska și Prizren. Nevoile sale sunt modeste de tot, dat fiind că singur își coase mantia, singur își repară pantofii... Încă îi rămân bani din pensia aceea mică. Ce rămâne împarte săracilor sau donează în alte scopuri pentru binele obștesc.
A rămas de pomină reacția dânsului din anul 1962, la solicitarea de atunci a unor episcopi să li se mărească salariile:
- Dar de ce, de vreme ce nu suntem în stare să cheltuim nici ceea ce am avut până acum?!."
|