"S-a întâmplat ca în cabinetul Patriarhului, pe când acesta discuta cu un funcționar al Patriarhiei, să dea buzna un om între două vârste, cu ochi mari și cu privire înflăcărată. A început să explice că a trebuit să vină, deoarece are să comunice ceva important... Patriarhul l-a invitat să ia loc, să se mai liniștească. Iar acela începu atunci să povestească cum că în somn i s-a arătat Născătoarea de Dumnezeu și ce i-a spus...
Patriarhul l-a ascultat cu atenție, apoi l-a întrerupt tăios:
- Ascultați-mă, domnule. Eu sunt episcop de aproape cincizeci de ani, călugăr sunt, se înțelege, de și mai mulți ani, în fiecare zi slujesc Sfânta Liturghie; mie nici măcar un înger nu mi s-a arătat încă, iar Dumneavoastră vi s-a arătat Născătoarea de Dumnezeu! Lăsați-o baltă, vă rog....
Pe vremea grea a războiului, după o întâlnire în cabinetul Patriarhului, pe când se hotăra asupra unor chestiuni în care nu era ușor să fie luate decizii, Sfinția Sa, spre a glumi pe socoteala Sa, zise celor prezenți:
- Voi ați crezut că o veți scoate ușor la capăt cu mine. Credeți că eu sunt slăbănog, de constituție fragilă... Dar de fapt voi nu mă cunoașteți bine.... Se sculă și de pe masa de lucru aduse niște ziare, cu denumire sârbească, în care prin fotomontaj era reprezentat ca un războinic-superman, cu bombe și muniții la brâu.
- Uitați-vă cum mă văd alții, iar voi ați crezut că sunt slab!. Din întâmplare, tocmai atunci veni să-l fotografieze vestitul foto-reporter Vican Vicanovic. Pentru a realiza fotografia dorită, se adresă Patriarhului:
- Luminăția Voastră... [în limba sârbă joc de cuvinte: Vasa svelosti - Sfinția Voastră; Vasa svetlosti - Luminăția Voastră].
La care Patriarhul replică:
- De vreme ce eu deja sunt lumină, la ce-ți mai trebuie blițul!?" (Sursa: blogul lui Laurentiu Dumitru)
|