Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 07.03.2013, 15:08:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Oare au fost chiar asa de neinspirati conducatorii/reprezentantii acestor biserici atunci cand- dupa spusele dvs.- „s-au facut ca ridica anatemele?”
Citatul acela nu e de la mine, doar daca vrei sa spui ca eu as intelege asta. Ridicarea anatemelor a fost actiunea patriarhului si Patriarhiei de Constantinopl, nu un acord al tutror Patriarhiilor. Patriarhul nu are aceeasi functie ca in cazul papei, nu este conducatorul Bisericii Ortodoxe, este unul din patriarhi. Dar si in declaratia comuna scrie ca aceasta e un semn de prietenie, nu indreapta si diferentele intre Biserica Ortodoxa si catolicism: http://www.vatican.va/holy_father/pa...ration_en.html
Patriarhul Athenagoras a fost contestat apoi, unele manastiri din Athos nu l-au mai pomenit la Liturghie. Daca ai inteles, anatemele ridicate au fost cele din 1054, cand cardinalul Humbert a dat primul anatema pentru ca patriarhul nu a dorit sa accepte primatul papal si Filioque, spunand ca va convoca un sinod pentru asta. Humbert, care era franc, cei ce au si impus Filioque la Roma, s-a suparat ca Patriarhul nu a vrut sa accepte imediat conditiile papei, contestand astfel primatul.
Dar nu stiu daca tu stii, ruptura dintre cele doua parti tinea de 40 de ani, legatia papala a venit la Constantinopol ca sa incerce o impacare in 1054. Rasaritenii au rupt legatura cu Roma dupa ce Papa a spus crezul cu Filioque la Liturghie, aratand astfel ca accepta erezia. Papa chiar a fost sters din diptice si nu mia era pomenit dupa aceea in Constantinopol.
Pentru erezii nu are cum sa stearga cineva anatemele, niciodata nu se poate intampla asta, ar insemna ca se accepta acele invataturi gresite. BC e in continuare in schisma si are mai multe erezii, deci situatia a ramas neschimbata chiar si daca au fost ridicate anatemele de la 1054 (si doar din 1054, sper ca observi diferenta).
Citat:
Mai e cazul sa spunem ca ascultam de autoritatea Bisericii? Nu mai suntem datori ascultare? NU? De ce? Pentru ca a gresit Biserica?
Biserica nu greseste niciodata, in ceea ce priveste partea divina, din care fac parte si dogmele. In partea umana desigur ca unii credinciosi sau chiar ierarhi pot gresi, noi nu avem infalibilitatea catolica. Au fost si sinoade talharesti, si au fost si Sinoade unioniste, unde pe moment o parte din ierarhii ortodocsi au devenit catolici. De exemplu noi nu facem ce a facut IPS Corneanu, e greseala domniei sale. In cazul de fata nu e cazul, ridicarea anatemelor nu inseamna aproape nimic, a ramas totul la fel ca inainte. Se schimba ceva doar daca ar dori catolcii sa redevina ortodocsi si sa renunte la erorile lor dogmatice, atunci nu ar mai fi niciun imediment ca sa fim toti ortodocsi. Dar nu pot renunta pentru ca nu pot recunoste ca au gresit, tinand seama si de infailibilitate ar insemna sa recunosca faptul ca s-au inselat 1000 de ani. E imposibil, doar daca va veni o minune de la Dumnezeu pentru ei.
Exista o profetie a Fer. Agatanghel din sec. XIII cred, care spune ca un papa va trece la ortodoxie si vor deveni catolicii ortodocsi.
Citat:
E necrestineste si lipsit de sens sa puneti (dvs. si toti ceilalti care anatemizeaza la greu in orice situatie) paie pe foc. Aveti grija, focul pe care-l intretineti, constient sau nu, cu bune intentii sau rele intentii, sa nu cuprinda si ce a mai ramas din credinta multora dintre noi, credinta si asa destul de zbuciumata, ca dovada ca orice incercare de apel la intelegere, ratiune, toleranta si Iubire (de Dumnezeu , de aproapele sau de vrajmas) duce la anatemizari.
Marturisirea adevarului nu numai ca nu e necrestineste, dar e ceva de dorit. Toti marturisim adevarul cand spunem Crezul. Adevarul exclude neadevarul, este exclusivist. Ecumenismul propovaduieste o denaturare a adevarului, ca sa nu mai marturiseasca oamenii adevarul, care e doar in ortodoxie. O conceptie falsa adusa de ecumenism este ca marturisirea adevarului inseaman ca se uraste alti oameni, pentru ca se critica si invataturile false. Dimpotriva, din dragoste se spune adevarul, ca ceilalti sa il poata vedea si sa vina in Biserica lui Hristos, sa aiba sansa mantuirii. BO nu are ziduri, sa nu lase sa vina oamenii.
Citat:
V-as ruga frumos, daca mai facem conversatie pe forum, sa renuntati la formula Draga Nastya. E nepotrivita.
Am scris asa pentru ca am vazut ca tu scrii mesaje mai ironice cateodata, eu daca vezi am discutat normal. Pe forum nu se foloseste formula de politete, dar daca vrei ma pot adresa astfel, in cazul meu te rog sa nu o mai folosesti, daca vei dori.

Last edited by catalin2; 07.03.2013 at 15:44:05.
Reply With Quote