Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 08.03.2013, 01:45:43
Nastya
Guest

Implicit

@catalin2

Eu n-am spus niciodata ca Ortodoxia nu este credinta adevarata.
Eu vorbesc, de obicei despre atitudinea noastra, a crestinilor ortodocsi. Suntem crestini? Suntem ortodocsi? Unde e iubirea, smerenia, blandetea, toleranta daca nu vedem in chipul celui de langa noi, indiferent daca este ateu, crestin, hindus, talhar, desfranat etc. chipul lui Dumnezeu? Noi asa urâțiți de pacate cum suntem dupa alungarea lui Adam din Rai, noi purtam in noi Chipul lui Dumnezeu.

<<Dimpotriva, trebuie sa întelegem ca celalalt, oricare ar fi el, chiar daca e un vames, o desfrânata, sau un samarinean, spune Iisus (si nu ne-ar fi greu sa traducem), celalalt, oricare altul, este chipul lui Dumnezeu, copil al Tatalui, la fel de inexplicabil si de imposibil de conceptualizat ca si Dumnezeu însusi.
Nici o alta definitie mai buna decât ca este de nedefinit. Sa învatam sa nu mai blestemam, sa învatam sa nu mai dispretuim: "Nu este alta virtute decât aceea de a nu dispretui", spunea un Parinte al pustiei.>>
(Tatal Nostru, talcuire de Olivier Clement) http://www.parohiavarzaru.go.ro/clem...nostru.htm#rau

…<<Izbaveste-ne de cel rau” este o rugaciune activa, o rugaciune care ne angajeaza….Sa nu uitam ca atunci cand vorbim de “cel rau” , nu trebuie sa privim spre vecin, ci in propria noastra ograda. Sa nu uitam ca cei mai mari oameni duhovnicesti – sfantul Isaac Sirul, de exemplu, sau acel “nebun pentru Hristos”, de care vorbeste “Misionarul in Siberia” -, cei mai realisti, cei care chiar au vazut iadul, s-au rugat nu numai:”Izbaveste-ne de cel rau”, ci si “daca e cu putinta, izbaveste-l si pe cel rau, caci si el este faptura Ta…”>>
(Tatal Nostru, talcuire de Olivier Clement) http://www.parohiavarzaru.go.ro/clem...nostru.htm#rau

Eu m-am intrebat si ma intreb in continuare, ce se intampla cu milioanele de oameni care nu sunt crestini ortodocsi, deci fara nadejde de mantuire, dupa cum spuneti de cele mai multe ori aici pe forum. Cum sa nu se mantuiasca?? Fiind convinsa ca Dumnezeu Creatorul tuturor celor vazute si nevazute e iubire! Si stiind ca „Iadul este marea durere a lui Dumnezeu” (Parintele Arsenie Papacioc).

Si gasesc raspunsul la Parintele Rafail Noica: <<Dumnezeu este Persoană, că Dumnezeu este Dumnezeul tuturor oamenilor, oricine ar fi, și că, pe de o parte, El nu lasă să se nască oameni pe pământ fiindcă… n-are surcele ca să aprindă focul în iad – și atunci i-ar trebui suflete de om...>>
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...singur-cuvant/

Eu asa cred. Niciodata n-am avut nici un mesaj, niciun rand, niciun cuvant pro Ecumenism.
Daca citez din Sf. Nectarie din Eghina sau din Sf. Siluan Athonitul care vorbesc despre Iubirea de Dumnezeu, de aproapele si de vrajmas, asta nu inseamna ecumenism.

Daca citez din Sf. Nectarie din Eghina (Taumaturgul) care vedea in orice om (ca si Sf. Siluant Athonitul) un fiu al lui Dumnezeu, asta nu inseamna ecumenism.
Daca nu cred ca oamenii trebuie sa anatemizeze, sa se bata cu pietre, sa aiba sabia intr-o mana si crucea in cealalta .... asta inseamna ecumenism??
Reply With Quote