Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 08.03.2013, 14:51:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Eu m-am referit strict, doar la :Ideea de anatemizare.
Adica: de ce sa mai anatemizam daca in anul 1965 cele doua Biserici au ridicat anatemele de la 1054?
N-am discutat despre marturisirea de credinta, despre dogme, despre Filioque, despre erezii sau adventisti sau altele.... Le-ati adaugat dvs.
Iar eu repet, scrie acolo ca s-au ridicat anatemele din 1054, dar anateme s-au mai dat, de exemplu la sinodul din 1583, pe invataturi catolice. Care erau aceste anateme? Nici macar acelea nu aveau prea mare valoare, cardinalul Humbert se paer ca daduse o anatema mai mult in nume propriu (papa oricum murise), iar Patriarhul si Sinodul au dat o anatema ca o consecinta a primei. Dar exista deja o separare, nu atunci s-a produs separarea, iar schisme mai fusesera, chiar si in timpul Sfantului Fotie cel Mare s-au dat anateme. Asadar imediat se prodicea impacarea, daca renuntau apusenii la erorile lor dogmatice. Nu numai ca nu au renuntat, dar au adaugat si altele, astfel ca azi e foarte diferita invatatura ortodoxa fata de cea catolica.
Am mai scris, nici macar nu era nevoie de anateme, orice invatatura gresita nu poate fi primita in Biserica, e erezie. Cine vine in Biserica trebuie sa marturiseasca adevarul, altfel nu poate face parte din Biserica. Fata de alte culte nu avem anateme, e de ajuns ca au o alta invatatura si nu fac parte din Biserica. Exista astfel si anatenme date pe invataturi catolice, deci nu e nicio greseala sa se spune aceste lucruri, daca Biserica a facut asta. Apusenii au ascuns dupa Schisma sinodul din 879-880, tocmai pentru ca el condamna Filioque, dar si primatul papal.
Citat:
Nu cred in ecumenism. Cred in Unitatea Bisericii si cred ca asta este dorinta lui Dumnezeu. Unitatea Credintei nu va fi realizata de oameni; va fi lucrarea Duhului Sfant.
Dar noi, daca suntem crestini trebuie sa ne rugam pentru Unitatea Credintei.
Ecumensmul e si miscarea, dar si o serie de dogme care provin de aici, invataturi diferite de cele ortodoxe. Intr-o masura mai mica sau mai mare aproape toti suntem influentati de aceste conceptii, le putem observa daca aflam care e invatatura Bisericii si ce sustin aceste conceptii. Aceste invataturi gresite ataca articolul din Crez "Cred intru Una, Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" si invatatura ortodoxa incercand sa spuna ca sunt mai multe biserici, ca ereziile nu exista sau nu au importanta, ca si alte invaatturi gresite sunt la fel ca invatatura adevarata, etc.
Unitatea Biericii exista de la inceput pana in zilele noastre, niciodata Biserica nu a fost faramitata. De-a lungul timpului s-au rupt de Biserica diverse grupari mai mici sau mai mari, monofizitii, apoi catolicii, etc. Ecumenismul promovat intotdeauna de Biserica a fost marturisirea adevarului si convertirea oamenilor la crestinism, urmand botezul in Sfanta Biserica. Unirea cu catolicii este extrem de simpla, revenirea lor la invatatura ortodoxa. Maine accepta si gata, s-a realizat unirea, dar nu vor sa faca asta, nu pot recunoaste ca au gresit. Unirea se poate realiza doar in adevar, noi nu avem cum sa renuntam la el pentru ca pierdem si noi harul, la fel ca si catolcii in 1054. Citeste te rog scrisoarea Sfantului Ignatie, am dat link-ul, scrie intr-un pasaj: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
"Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire. Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. "
Citat:
<<un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez >>(Ef. 4,5)
<<Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor >>(Ioan 10,16)
Aceste pasaje au mai fost date ca un argument pentru aceasta miscare, dar sunt interpretate gresit. Un Domn, o Credinta, un Botez este si argumentul dat ca exista doar o Biserica si un Botez, acelea fiind ortodoxe. Ortodo doxia inseamna dreapta credinta, e singura credinta adevarata, restul sunt eronate intr-o masura mai mare sau mai mica.
Pasajul cu oile se refera la cei din alte neamuri, Iisus se adresa evreilor.
Citat:
<<Spunea Parintele meu duhovnic (adica parintele Sofronie Saharov): „NOI SUNTEM ORTODOCSI, DAR NOI NU PUTEM FI MANDRI CA SUNTEM ORTODOCSI, NOI TREBUIE SA FIM SMERITI CA SUNTEM ORTODOCSI SI ORTODOXIA IN SMERENIE SE PASTREAZA.>>
(Ieromonahul Rafail Noica, Cultura duhului, Alba-Iulia 2002, pag.138)
Desigur ca e adevarat, mandria este un pacat indiferent de ce e legata, noi suntem Biserica lui Hristos, dar nu putem avea mandrie, ca e un pacat.
Reply With Quote