@Alin (tigru)
Sa stii ca si eu aveam probleme in a intelege anumite chestiuni si judecam preotii si ierarhii. Si asta pentru ma luam si eu dupa ce zicea unu si altul, nu facusem eu personal o cercetare amanuntita ptr. a intelege. Ti-as sugera, daca vrei sa intelegi cu adevarat cum sta treaba, sa citesti istoria BO, cum au aparut celelalte culte si de ce (de la Schisma pana in prezent) si apoi sa spui daca a fost bine sau nu. Sa stii ca protestantii la inceput, au avut multe discutii cu ortodocsii, cand au vazut ca nu suntem cu catolicii au presupus ca suntem ca ei, dar nu s-a ajuns la nici un consens, caci ei doreau ca noi sa devenim protestanti. Deci ei stiu de BO, nu e ca si cum nu au cunoscut alta cale. Ma refer aici mai ales la liderii lor. In Sf.Scripura spune clar ca preotii sunt importanti, ca ei sunt unealta Domnului. Nu putem spune ca preotimea nu este folositoare. Incurci lucrurile. Orice preot, indiferent daca este curvar,betiv,hot, poate sa savarseasca Tainele si Sf.Liturghie, harul nu se ia de la el. Omul care este preot greseste, are patimi si pacate ca noi toti. Nu putem sa ii judecam cand nici noi nu suntem mai buni! Si noi le avem pe ale noastre si daca ar fi sa aplicam ce spui tu despre preoti si la mireni, ar fi jale mare. Stii ca in canoane scrie ca la un pacat grav, curvia de ex., mireanul nu are voie sa intre in Biserica? Asa faceau inaintasii nostrii. Cand cineva gresea dintr-un sat, iesea din comunitate, stia toata lumea ca tu ai facut ceva rau daca nu te impartasesti. Dar nici ei nu ii lasau. Chiar daca erau scosi oarecum din comunitate, parintii lor, bunicii se rugau ptr. ei cu lacrimi sa ii ierte Dumnezeu si sa se indrepte. Asa ar trebui sa facem si noi, sa ne rugam cu lacrimi sa se intrepte si preotii nostri, ca doar vin din randul nostru! La Judecata nu vei fi intrebat de pacatele preotului, ci de cat de mult te-ai rugat ptr. sufletul lui! Cand vei ca un preot face prostii, de ce judeci in loc sa iti fie mila ca are o asa mare raspundere pe umeri si sovaie? Si ei cad ca si noi, nu sunt Sfinti. BO este ptr. pacatosi si bolnavi. Cadem, ne ridicam, cadem din nou, ne ridicam iarasi. Nu mai judeca preotii ca nu e bine, roaga-te ptr. ei. Cand judecam pe cineva ne facem noi pacate si lor li se pun lauri.
Erau doua familii. Una credincioasa si alta necredincioasa, care traia si in desfranare. Dupa ce au murit, s-au trezit ambele familii in iad. S-au uitat mirati unii la altii si intreaba cei din familia necredincioasa:
-Ce e cu voi aici? Noi stim de ce am ajuns aici, caci am fost necredinciosi si desfranati, dar voi?
-Noi suntem aici caci v-am judecat pe voi!
Sa nu judecam pe nimeni, caci nu stim noi ce e in sufletul lor si cum va lucra Dumnezeu cu ei. Chiar asa pacatosi si rai cum sunt, macar merg la Biserica si incearca sa faca ce pot. Nu suntem noi Dumnezeu sa facem judecata si sa spunem cine are voie la Biserica si cine nu.
Nu stii ce este Revelatia Divina? Nu stii cum lucreaza harul? Nu stii ce este Duhul Sfant? Daca ai stii, nu ai mai pune la indoiala ce spun Sf.Parinti si duhovnicii! Biserica este infailibila, cele 7 sinoade sunt infailibile-citeste-le!
Icoanele au rostul lor, cum de nu stii ce reprezinta? De ce nu cercetezi inainte sa te pronunti? Ai vazut copilasii mici cum se comporta in preajma icoanelor, mai ales cei crescuti in familii credincioase? Ei nu vad un lemn pictat, ei vad o persoana vie! Ei cand saruta icoanele, parca ar saruta direct persoanele din icoane, ci nu lemnul! Citeste ce sunt icoanele si cate minuni s-au petrecut, mai ales in Athos!
Babele sunt femei batrane care merita respect, orice ar face. Din nou, nu judeca ptr. ca te deranjeaza una sau alta la ele, caci nici tu nu esti perfect. Sunt batrane, nu mai au mult de trait, ce stii tu ce viata au dus, ce este in sufletul lor? Tu de ce esti atent la ce fac oamenii, si nu la ce spune preotul la Sf.Liturghie? Stii cine a scris suljba Sf.Liturghii pe care o facem noi si de care te plangi ca e cam lunga? Daca ai fi atent la ce se spune si ai simti cu inima, nu ai mai zice ca e lunga, ci prea scurta! Ce este Sf.Liturghie, stii?
Baticul. Din nou, nu ai cercetat. Femeile trebuie sa isi acopere capul in Biserica si la rugaciune, scrie chiar in Sf.Scriptura(citeste NT). Daca scrie acolo, inseamna ca asa este! Sau alegem doar ce ne palce si restul scoatem din Sf.Scriptura cum a facut Luther? Baticul ala de pe cap nu urateste pe nimeni, daca vezi ca o femeie este urata ptr. ca are ceva pe cap, ochii tau sunt de vina, vezi impatimit si nu curat.
Baticul se poarta din respect ptr. locas, ptr. Ingeri, ptr.Hristos, ptr. barbati. Mergem la Biserica ptr. a fi atenti la slujba, nu sa ispitim barbatii. Baticul de pe cap reprezinta supunere, suntem roabele Domnului, a ingerilor ceresti, este si un simbol sa aratam a cui suntem!
Cerceteaza, studiaza, citeste, vorbeste cu duhovnici iscusiti din Romania, caci sunt multi tare! Daca in trecut oamenii se puteau mantui fara sa stie prea multa carte, acum nu mai se poate. Trebuie din partea noastra o cunoastere! Cine stie, scapa!
Nu iti zic din rautate, ci te indemn la studiu. Nu poti sa intelegi ceva daca nu cunosti.
|