Citesc acum cartea Pr. Dumitru Staniloae "Ortodoxie si nationalism":
http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/...ationalism.pdf
"...Ortodoxia este și ea un element de bază in arhitectura sufletului romanesc, ..., pentru că dacă n-ar fi fost ea, e sigur că neamul nostru ar fi luat o altă direcție spirituală, n-am mai fi fost cum suntem, ceea ce e echivalent cu faptul ca n-am mai fi fost ce suntem. Aceasta și din motivul special că religia in viața unui popor nu e ceva de suprafață, o sumă de adevăruri obiective, care se suprapun sufletului cuiva pur extern, ca o pălărie pe cap, cum iși inchipuie dl. Augustin Popa, fidelul apostol al concepției acesteia mecanice
despre religie a catolicismului universalist, ci un element care transformă intr-un anumit sens tot sufletul cuiva nu numai in idealurile, afectele, preocupările lui, ci și in modul lui de-a cugeta și in toate manifestările practice, artistice, de fiecare zi și epocale ale unui popor. Toată viața unui neam poartă pecetea religiei sale."
In conditiile acestea, cum sa ne indoim de credinta celor din inchisori, amintindu-ne iar si iar de apartententa unora dintre ei la ML?!?
Noi, ca romani, intelegem aceasta transformare care s-a produs in inchisoare cu acesti oameni supusi unei ingrozitoare suferinte, caci credinta noastra se bazeaza pe suferinta, pe Cruce. Dar cum sa inteleaga un altul, care este ateu sau are o alta religie? Nu cred ca poate.