Citat:
În prealabil postat de ioanna
Copilul nascut are si fire divina, insa o are inca de la zamislire, nu dupa ce s-a nascut, de aceea Maria e theotokos.
|
Ioana, o mica nuanta daca imi permiti. Mai degraba pt. initiatorul topicului.
Cred ca ai vrut sa subliniezi ideea ca Logosul avea deja firea divina dinainte de momentul zamislirii si pe toata durata celor 9 luni cat s-a dezvolatat ca om in pantecele Fecioarea Maria si, evident, in tot restul vietii Lui pamantesti si dupa Inaltarea la cer, si nu ca ar fi incetat sa fie Dumnezeu in intervalul celor 9 luni , ori ca ar fi ‘’devenit’’ Dumnezeu de abia dupa ce
S-a nascut ca om.
Cred ca ai vrut sa zici ca firea divina o avea
si in momentul zamislirii si al nasterii, nu ''inca de la zamislire'', si ca nu i-a fost anulata, fiindca aceasta fire divina o are din vesnicie, mai inainte de totii vecii si nu exista nici un moment, nici in timp, nici in afara timpului, in care Logosul sa nu fi avut fire divina.
In schimb, in momentul zamislirii, Logosul divin, Una din Cele Trei Persoane ale Treimii si-a impropriat si ceea ce nu avea din vesnicie, adica firea umana (cu constitutia ei pnevmato-psiho-somatica) pe care Dumnezeu nu o avea pana atunci, si-a insusit-o deci in interiorul unuia din cele Trei Ipostasuri ale Sale, ipostas preexistent din veci.
Asa se face ca pruncul nascut de Fecioara Maria are doua firi neamestecate, neimpartite, nedespartite, in una si aceeasi persoana, cea a Logosului divin: firea divina existenta din veci, unita fara confuzie cu firea umana pe care o are doar din momentul zamislirii.
Asa se face ca Maica Domnului se cuvine a fi numita Nascatoare de Dumnezeu, ca una ce L-a nascut pe Unul din Treime ca om, asa cum se naste orice om dintr-o mama umana.