View Single Post
Vechi 13.03.2013, 05:43:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de redemptor Vezi mesajul
Ce părere aveți despre această religie la mine în oraș exista o biserică nouapostolică, ei spun că ar fi descendentți din catolicism.Vreau să aud părerile voastre.
Cred ca e una din comunitatile aparute pe piata tumultoasa a sectelor de sec.XIX, in plina fervoare (pre)milenarista, ce vine cu noutatea botezulului, euharistiei si mirungerii mortilor, dar si cu readucerea in plin plan a apocatastazei (toti se mantuiesc), o speculatie mai veche, de sec.III, a lui Origen. Din moment ce au ales sa se desprinda de anglicani, trebuia sa vina cu ceva nou, o identitate specifica lor. Faptul ca s-au rupt din anglicani, ce la randul lor s-au separat de catolici cu vreo 300 de ani inainte, e mai putin relevant, important e cat de mult au deviat de la invatatura Bisericii Nedespartite a primului mileniu crestin, din moment ce se considera o extensie a Bisericii intemeiate de Hristos.Cercetand istoria Bisericii vezi unde te plasezi, daca te aflii in comuniune cu predecesorii tai, daca asteptarile tale converg in acelasi sens cu ale lor. Ce mi se pare interesant e ca in 1830 s-a infintat in SUA biserica mormona, comunitate ce practica deasemenea botezul pentru cei decedati, iar in 1832 au aparut nou-apostolicii in Europa (Scotia). Saloanele londoneze erau deschise oricarui tip de conversatie si probabil subiectul preferat in anii aceia era "profetii".

Citat:
Creștinii nouapostolici cred că:
  • Dumnezeu este trinitar și dorește să ajute toți oamenii
  • Isus Hristos conduce Biserica Sa prin apostoli vii, iar acțiunea apostolilor este necesară pentru pregătirea credincioșilor în vederea revenirii lui HristosIsus Hristos a lăsat trei sacramente, care sunt oferite si copiilor: Sfântul Botez cu Apă, Sfânta Cină și Sfânta Pecetluire
  • Isus Hristos nu va reveni pentru judecata de apoi, ci pentru a lua cu El comunitatea Sa
  • înainte de judecata de apoi, într-o împărăție a păcii aflată sub domnia Fiului lui Dumnezeu, se va oferi har și izbăvire tuturor oamenilor ce au trăit vreodată
  • și celor răposați, care nu au avut parte de har și izbăvire pe pământ, le sunt oferite cele trei sacramente în cadrul unor servicii divine speciale (servicii divine pentru răposați, ce se sărbătoresc de trei ori pe an).
In Biserica apostolica se faceau rugaciuni si mijlociri pentru cei decedati, insa nu erau botezati cei decedati. Cred ca conceptia asta specifica bisericii nou-apostolice si mormonilor (de altii nu cunosc,dar poate mai sunt) se datoreaza unei interpretari particulare a versetului I Corinteni 15:29, scos din context.

Last edited by ioanna; 13.03.2013 at 07:12:03.
Reply With Quote