Daca tot s-a adus in discutie, iata si marturiile lui Wurmbrand despre credinciosii ortodocsi din inchisoare. Desi este glorificat de protestanti, chiar el arata ca de fapt de la ortodocsi a invatat sa fie asa si i-a avut ca exemple:
http://www.odaiadesus.ro/wurmbrand.html
"Primul a fost un preot arestat si închis la vârsta de saptezeci de ani. Numele lui era Surianu. Acest preot avusese un fiu care murise într-o închisoare sovietică. Fiica lui era condamnată la douăzeci de ani de puscărie. Doi dintre ginerii lui erau cu el în închisoare - unul chiar cu el în celulă. Nepotii lui mureau de foame, fiind nevoiti să mănânce din gunoaie. Întreaga lui familie era distrusă. Îsi pierduse si biserica. Dar omul acesta avea o fată asa de luminoasă - pe buzele sale era mereu un zâmbet. Nu saluta niciodată pe nimeni cu "Bună dimineata" sau "Noapte bună", ci cu cuvintele "Bucură-te totdeauna".
Ne-a spus: "Să te bucuri e foarte usor. Dacă împlinim măcar un cuvânt din Scriptură, unde spune 'Bucurati-vă cu cei ce se bucură.' Acum, dacă unul se bucură împreună cu cei ce se bucură, atunci el are o multime de motive să fie plin de bucurie. Eu sad în închisoare si mă bucur că multi altii sunt liberi. Eu nu merg la biserică, dar mă bucur cu cei care sunt în biserică."
"Am să vă povestesc despre un alt crestin ortodox. Acesta nu era preot, ci un simplu tăran. Acest tăran sărman încerca să-l convertească pe un membru al Academiei de Stiinte, dar tot ce primea în schimb era numai batjocură. Acum îl văd pe băiatul meu în fata mea, acum o văd pe nora mea, acum îmi văd nepotelul. Oricine poate vedea. Si mai este o vedere. Îl văd pe Iisus. "Domnilor, veniti să auziti ce ne spune omul acesta. Face haz de noi. Spune că îi zâmbeste Iisus. Arată-mi, cum îti zâmbeste?" A urmat unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea. Tăranul deveni foarte, foarte serios. Chipul lui începu să strălucească. Astăzi în Biserică sunt teologi care nu cred toată Scriptura. O cred numai pe jumătate sau pe sfert. Uneori nu cred minunile. Eu o cred pe toată pentru că am văzut minuni. Pe chipul tăranului apăru un zâmbet. Chipul său era murdar, dar pe el strălucea zâmbetul minunat al cerurilor.[SIZE=2]Profesorul si-a plecat capul si a spus: "Domnule, ai dreptate. L-ai văzut pe Iisus. Si ti-a zâmbit."[/SIZE]