Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 13.03.2013, 16:32:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
1. Parintele Arsenie Papacioc nu spune nicaieri ca Biserica Catolica nu are Taine sau ca acestea nu sunt valide. De unde ati dedus ca Parintele Arsenie Papacioc nu stia (la data publicarii cartii ”Ne vorbeste Parintele Arsenie vol. 3”) ca Tainele din Biserica Catolica nu sunt valide?
Daca se poate sa dati un raspuns strict pe problema.
Stiti ca Parintele Arsenie Boca este acuzat ca l-a pictat la Biserica Draganescu pe „ereticul Francisc de Assisi”. Sf. Francisc de Assisi este Sfant. Ca si Sfantul Serafim de Sarov, ca si Sfantul Dimitrie cel nou din Basarabi,...sfinti prin rugaciune, nu prin dogmatica
In primul rand, desi am mai spus odata, te intreb care este diferenta intre Sfantul Grigorie de Nazians si Fer. Augustin si, pe de alta parte, Arie sau Pelagius? Primii au afirmat si ei cate o erezie (chiar doua in cazul Fer. Augustin), ultimii au avut si ei o erezie. Primii au fost canonizati ca sfinti, ultimii au fost condamnati si anatemizati ca eretici. Asadar, care este diferenta? Raspunsul e ca sfintii nu s-au impotrivit adevarului, ei au spus acele lucruri din nestiinta, erau smeriti si am scris ce a spus Fer. Augustin in cartea sa cu greseli. Ultimii nu s-au lepadat de erezie chiar daca li s-a spus ca e gresit, chiar daca apoi au fost condamnati. Orice condamnat s anatemizat se putea reintoarce in Biserica, trebuia numai sa recunoasca faptul ca a gresit si sa lepede erezia. Dar din mandrie nu au putut face asta.
Parintele Arsenie Boca (aceste idei le-a preluat si Parintele Teofil) e posibil sa nu fi stiut aceste invataturi, la fel si alti duhovnici, mai ales ca nu exista acces la informatii, iar prin revelatie nu primeste cineva toata invatatura. Am citit despre Sfantul Grigorie de Nazians, daca imi aduc aminte bine un sfant l-a vazut in vedenie si l-a intrebat de ce a scris despre apocatastaza, iar sfantul i-a raspuns ca nu s-a rugat inainte sa scrie si a gresit.
Dar cine afla invatatura adevarata nu mai poate considera ca nu stie.

Sa raspund la prima intrebare, desi cred ca am raspuns in mesajul anterior, ca Parintele Arsenie nu stie daca sunt valide Tainele catolicilor reiese din afirmatia ca nu stie daca impartasania catolica este Sangele si Trupul lui Hristos. IPS Bartolomeu ne spune ca e "bors de urzici". Asadar parintele considerand ca poate au Sfinte Taine, inclusiv Botez, spune ca doar dogmatica era o problema.
In Biserica nu ne rugam de obicei la sfintii acer nu au fost canonizati, unde a fost canonizat sfantul Francisc? In acest mod si rationament avem si pe sfantul Luther, ca si protestantii il considera sfant. Dar si sfanta Ellen White, proorocita adventistilor. Pentru martori e probabil sfantul Arie, ca si ei cred ca Iisus nu e Dumnezeu.

Last edited by catalin2; 13.03.2013 at 16:42:33.
Reply With Quote