:) Cred ca nu m-am exprimat bine. Pacatul, care este un lucru rau si la care facem referire, este un exces.
Iata un exemplu: vaccinul. Din moment ce un vaccin este un virus, de ce ne mai vaccinam toti daca virusurile sunt rele ? Se poate spune ca a te vaccina este totuna cu a te imbolnavi ? Nu. Te imbolnavesti atunci cand intri in contact cu o cantitate prea mare din acel virus. Adica apare excesul.
Daca cineva consuma bauturi alcoolice poate fi numit betivan atata timp cat consuma cantitati mici ? Un om care bea 1-2 pahare vin in fiecare zi, dupa masa, este un betivan ? Un boxer care merge la sala 2-3 ore pe zi sau la 2 zile si da cu pumnii in sac sau in partenerul de antrenament se poate el numi bataus ?
Parintele care trage cate o palma copilului ca sa il "trezeasca" se poate numi parinte ?
Elevul care nu a invatat lectia pentru a doua zi se poate numi dezinteresat de carte sau cel care a lipsit de la ore o zi se poate numi chiulangiu ?
Soldatul care lupta pe front si ucide se poate numi criminal ?
Lista cu exemple poate continua. Si inca un lucru: o galeata cu nisip e mai grea decat una cu rumegus. Adica acele cantitati despre care ziceam ca pot fi sau nu excese nu sunt aceleasi pentru toate situatiile din viata. Exemplu: un om care da cu pumnii 3 ore pe zi nu face acelasi lucru cu altul care bea 3 ore pe zi. ;)
Din cate mi-ai spus despre Dumnezeu, ca in fata Lui este de ajuns o singura data ca sa comiti delictul si ca El e bun si inchide ochii, mie mi se pare ca sunt doua lucruri care se cam contrazic. Ori iarta ori pedepseste. Te rog sa ma ierti pentru cuvintele acestea. Si eu sunt sigur ca exista cineva sau ceva, acolo, care ne "vegheaza" dar sunt sigur ca nu este deloc acela despre care se vorbeste. Cu alte cuvinte, cred si eu in Dumnezeu; nu stiu cine sau ce e, dar stiu cine sau ce nu e, si am idee despre ce poate si ce nu poate sa faca. Toata chestia asta este foarte complicata. Poate tocmai de aici si vorba din Biblie: "Crede si nu cerceta."
Of...si iar am ajuns la povestea cu credintele despre care am mai discutat si in alt topic, mai demult. Nu vreau sa o reiau din nou. Vreau numai sa subliniez o idee: Dumnezeu este numai unul, pentru toti. Noi, prin puterea noastra ingusta de intelegere, ne uitam la El ca si cand ne-am uita la cer printr-un pai. Din aceasta cauza nu vom putea niciodata sa Il vedem asa cum este El de fapt. Insa ceea ce facem, de nu stiu cate mii de ani, este sa ne certam intre noi sustinand ca prin paiul nostru cerul se vede cel mai bine. In momentul in care vom renunta sa privim prin acel pai poate ca vom fi cu totii de acord ca de fapt ne uitam la acelasi lucru. Hmmm... iata ca dupa toate acestea, adica dupa toate paiele pe care le vad la fiecare in ochi, cine stie ce ditamai busteanul am eu in ochiul meu ? :D
|