Subiect: Administrative
View Single Post
Vechi 13.03.2013, 18:09:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crisfo Vezi mesajul
Buna seara. As avea si eu o curiozitate - poate e cineva amabil sa ma ajute. Am citit recent un articol despre numirea fortata a unui preot intr-o parohie in care slujea deja alt preot. E drept ca vechiul preot era mai in varsta dar nu era neaparat in pragul pensionarii.
As vrea sa stiu cum se desfasoara o astfel de procedura - din punct de vedere administrativ. Din cate am citit se da un concurs. Dar cum este aleasa parohia cu pricina si de catre ce institutie (Protopopiatul? Episcopia?). Care sunt criteriile alegerii parohiei pentru care se da concurs?
M-ar interesa, de asemenea, si daca preotul vechi este instiintat dinainte de faptul ca in Parohia lui va veni un alt preot. Daca da, cum este instiintat? Prin scrisoare oficiala sau este convocat undeva (si unde?). Sau doar i se trimite preotul nou in ograda?
Noul preot vine pe pozitii de egalitate sau e subordonat implicit preotului paroh? Am vazut ca situatiile variaza si daca da, de ce? Cine hotaraste nivelul de autoritate al noului preot?
Mi-e foarte greu sa inteleg sistemul si mi-ar prinde bine genul asta de informatii strict obiective - nu caut sa aflu barfe sau critici. Sunt curioasa mai mult asupra partii birocratice si administrative a procedurii.
La catolici, in mod normal intr-o parohie lucreaza doi sau trei preoti. Intalnim un singur preot numai cand e criza de preoti, iar prezenta unui singur preot intr-o parohie nu e considerata de dorit, fiindca nu are cum sa asigure permanenta. Dar, dintre cei doi, numai unul este paroh: el ocupa locul Domnului intr-o parohie. Al doilea preot se numeste vicar, iar eventual al treilea "auxiliar" daca e tanar stagiar sau "coadjutor" daca urmeaza sa ia locul unuia dintre cei doi.
Preotii sunt numiti fara concurs, de catre ordinariul locului (episcop). Episcopul este suveran in decizia sa de a hirotoni si numi preoti, iar hotararile sale nu pot fi rasturnate decat de Roma. Arhiepiscopul, mitropolitul, sau patriarhul nu au putere vicariala, adica nu au capabilitate de a rasturna hotararea unui episcop in ceea ce priveste numirea unui preot intr-o anumita parohie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote