View Single Post
Vechi 13.03.2013, 23:18:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Minunea pentru cântarea Axionului (Cuvine-se cu adevărat să te fericim…)

Minunea pentru cântarea Axionului (Cuvine-se cu adevărat să te fericim…), cum a fost cântat mai întâi de Arhanghelul Gavriil

Cântarea aceasta la început se cânta la o chilie a Mănăstirii Pantocratorului ce se numește Sf. Arhanghel Gavriil Axion estin, la locul cel numit Adin, pentru minunea aceasta ce o vom povesti acum. La schitul Protatului, ce se află lângă Careia, aproape de locul Mănăstirii Pantocratorului, este o vale mare unde se află multe chilii. La una din aceste chilii, ce era cinstită în numele Adormirii Doamnei de Dumnezeu Născătoare, locuia un ieromonah bătrân și îmbunătățit, împreună cu un ucenic al său. Și fiindcă era obiceiul a se face priveghere în fiecare duminică la schitul Protatului, într-una din sâmbete, seara, vrând să meargă bătrânul la priveghere, zice ucenicului său: „Fiule, eu mă duc să ascult privegherea după obicei, iar tu rămâi la chilie și precum vei putea citește rânduiala ta”. Și așa s-a dus. Deci după ce a trecut seara, iată bate cineva la ușa chiliei, iar fratele aleargă și deschide și vede că era un monah străin, necunoscut lui, care intrând a rămas în chilie în noaptea aceea. La vremea utreniei, sculându-se au cântat amândoi rânduiala utreniei. Și când au ajuns la: „Ceea ce ești mai cinstită…” monahul de loc cânta numai: „Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii…” și celelalte până la sfârșit, adică obișnuita cântare veche a Sfântului Cosma, făcătorul de cântări, iar monahul cel străin făcea alt început cântării, așa: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru”. Apoi a adăugat și: „Ceea ce ești mai cinstită…” până la sfârșit.
Așadar, auzind monahul cel de loc s-a minunat și a zis către cel ce părea străin: „Noi cântăm numai Ceea ce ești mai cinstită…, iar Cuvine-se cu adevărat… niciodată nu am auzit, nici noi, nici cei dinainte de noi. Deci te rog, fii bun și scrie-mi și mie cântarea aceasta, pentru ca să o cânt și eu Născătoarei de Dumnezeu”. Iar acela răspunzând a zis: „adu-mi cerneală și hârtie ca să scriu”; la care cel de loc a zis: „Nu am nici cerneală, nici hârtie”. Atunci monahul cel ce părea străin a zis: „Adu-mi o lespede”. Și monahul alergând a aflat o lespede și i-a adus-o. Deci luând-o pe ea, străinul a scris pe dânsa cu degetul lui zis-a cântare, adică: „Cuvine-se cu adevărat…” Și, o, minune! Atât de adânc s-au săpat slovele în lespedea cea vârtoasă, ca și cum s-ar fi scris pe ceară moale. Apoi a zis fratelui: „De acum înainte așa să cântați și voi și toți dreptcredincioșii”. Și acestea zicând s-a făcut nevăzut. Căci era sfântul înger trimis de la Dumnezeu, ca să descopere cântarea aceasta îngerească și care este preacuviincioasă Maicii lui Dumnezeu. Și mai precis a fost Arhanghelul Gavriil, precum se arată aceasta din titlul cel scris deasupra la sinaxarul lunii iunie, în ziua 11, adică Soborul Arhanghelului Gavriil din Adin. Căci părinții, de atunci făceau sobor, praznic și liturghie în fiecare an la zisa chilie din Adin, întru pomenirea minunii, cinstind și slăvind pe Arhanghelul Gavriil, care din început până la sfârșit a stat dumnezeiesc cântăreț al Născătoarei de Dumnezeu, și hrănitor și slujitor și vesel binevestitor al ei. Așa a slujit și spre descoperirea acelei cântări a Maicii lui Dumnezeu, ca unul ce numai lui după toate i se cuvine această slujbă.
Deci după ce a venit bătrânul de la priveghere și a intrat în chilie a început ascultătorul lui a cânta: Cuvine-se cu adevărat… după cum îngerul îi poruncise și a arătat bătrânului său și lespedea aceea, cu îngerească scriere săpată. Iar el auzind și văzând a rămas uimit de această minune. Deci luând amândoi lespedea aceea scrisă de înger au mers la Protatul și au arătat-o la cel mai întâi al Sfântului Munte și la ceilalți bătrâni ai obștescului sobor, povestindu-le toate cele ce se făcuseră, iar ei au slăvit cu un glas pe Dumnezeu și au mulțumit Doamnei noastre de Dumnezeu Născătoare pentru prea slăvita această minune. Apoi au trimis lespedea la Constantinopol, la patriarh și la împărat, însemnându-le prin scrisori toată cuprinderea acestei minuni ce s-a făcut. Deci de atunci această cântare îngerească s-a transmis în toată lumea, ca să se cânte Maicii lui Dumnezeu de către toți dreptcredincioșii. Iar sfânta icoană a Născătoarei de Dumnezeu ce se află în biserica celei chilii, în care s-a făcut minunea, s-a dus de către părinții Sfântului Munte în Biserica Protatului și acolo se află și astăzi, așezată în Sfântul Altar, deasupra scaunului celui de sus. Pentru că înaintea acestei icoane s-a cântat, de către Arhanghelul Gavriil, cântarea aceasta. Iar chilia a fost numită „Axion estin”, adică „Cuvine-se cu adevărat”. Și valea aceea, în care se află chilia, se numește de către toți până astăzi „Adin”, care înseamnă „a cânta”, sau „cântare”, pentru că întru aceasta s-a cântat întâia îngerească și prea cuvenită Maicii lui Dumnezeu cântarea aceasta.
http://cristiboss56.blogratuit.ro/Primul-blog-b1/Balsam-pentru-suflet-b1-p1900.htm