Iata inca niste pareri autorizate:
Pr. Prof. Constantin Galeriu
„Eu am fost cercetat dacă să îl canonizeze pe Ștefan cel Mare. A venit un arhiereu la mine. N-am fost de aceeași părere. Mai repede sunt pentru părintele Ilie Lăcătușu pentru că sunt niște semne de la Dumnezeu: are mireasmă și este neputrezit… Trebuie să atrageți atenția Patriarhatului. Trebuie să miște cineva, dar este mai greu să îl sanctifice. Pentru că cel mai evident lucru, de nediscutat, este că nu a putrezit și că are mireasmă… A rămas toată lumea cu această credință (că părintele este sfânt). Dispuneți, eventual, o canonizare…”
Arhimandritul Arsenie Papacioc
„Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române nu au curaj să declare că rămășițele pământești ale foștilor deținuți politici uciși pentru Hristos în temniță sunt moaște. De altfel, la Patriarhie au fost depuse mai multe dosare de canonizare, cum e cel al părintelui Ilie Lăcătușu, despre care eu cred cu tărie că este sfânt, sau cel al lui Valeriu Gafencu. Și Sinodul nu s-a pronunțat. În majoritate, foștii deținuți politici au fost legionari, și ierarhii se tem ca gestul lor să nu fie interpretat politic. Trebuie să ne raportăm cu înțelepciune și cu atenție. Dacă Dumnezeu vrea, prin sfinți, chiar necunoscuți sau nerecunoscuți de noi, ne poate face bine.”
Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa
„Părintele Ilie Lăcătușu trebuie cinstit ca un sfânt, pentru că este un argument puternic împotriva materialismului și a rătăcirii idolatre. I se pot înălța rugăciuni oricând, pentru că sfinții sunt adevăratele mărturii ale vieții noastre ortodoxe, chiar în vremurile în care trăim. I se pot picta icoane , i se poate face o raclă cum este la Sfântul Ioan de la Suceava, la Sfânta Paraschiva. Pentru noi și pentru toată creștinătatea trebuie să îi sărbătorim ziua de adormire. Suntem într-o aleasă mândrie în fața popoarelor, a protestanților, a catolicilor pentru aceste descoperiri: a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și a Sfântului părinte Ilie Lăcătușu.
Arhimandritul Ioanichie Bălan
„- Despre noii martiri în Biserica noastră nu se mai spune nimic. Știți că au fost atâția în închisorile comuniste; acuma au descoperit un părinte cu corpul neputrezit.
- Ia uite!
- Da, părintele Ilie Lăcătușu Și nu se spune nimic. Acum noi ce trebuie să facem?
- Vedeți? Lucrarea ispititorului. Vedeți cum a progresat răutatea?
Pe acela învederat l-a arătat Dumnezeu și după moartea lui sfânt, și, uite, conducătorii nu iau măsuri ca să-l sfințească [canonizeze, n.n.] și să propovăduiască că nevoile și chinurile pe care le-a suferit l-au sfințit pe el, că ăsta-i adevărul. Da, dar n-au îndrăzneală. Vedeți unde am ajuns?
- Și despre toți cei care au suferit în închisori nu se povestește nimic. Adică, atâția mucenici au fost, poate au fost mai mulți acum, în ultimul veac, decât în primele trei veacuri.
- Sigur că da. Uite, lucrarea ispititorului e asta, ca să nu se propovăduiască adevărul. Vezi?
Da’ la Dumnezeu ei s-au sfințit și stau acolo în viața cea fără de sfârșit unde se vor veseli cu îngerii lui Dumnezeu și cu toți sfinții mucenici care au pătimit.
Omenirea așa e.”
http://www.sfaturiortodoxe.ro/ro/201...ilie-lacatusu/