Citat:
În prealabil postat de Nastya
Nu trebuie sa avem indoieli in legatura cu scrierile Parintelui Arsenie Papacioc.
Cel mult, trebuie sa ne indoim de corectitudinea editorilor.
|
Asta spuneam si eu, ma intrebam care versiune e cea corecta si ce a spus de fapt Parintele Arsenie.
Citat:
Nu stiu daca dorinta dvs. permanenta de a avea dreptate este determinata de cunoastere.
|
Numai cand e ceva adevarat, altfel incerc sa scriu numai ceva care e adevarat, nu sriu nimic despre ceva de care nu sunt sigur ca e adevarat, altfel as considera ca fac o greseala.
Mie imi place ca incerci sa dai si argumente, mai ales ca sunt sub forma de citate, unii parteneri de dialog scriu mai mult ce gandesc ei sau ce simt ei, fara a folosi si argumente.
Citat:
Stiu insa ca si eu si dvs. si toti aceia care scriu pe forumuri sau prin gazete, oficial sau neoficial, raspund/raspundeti pentru cuvantul rostit si pentru sminteala produsa.
|
Problema este ca absolut toti cred ca au dreptate, chiar daca sunt adventisti, hindusi, catolici, vrajitori, etc. Un musulman sau cineva din alta religie sau cult nu va spune niciodata ca el crede ceva gresit si ca nu e adevarul ce crede, ar face asta doar daca renunta la acea credinta. Important e sa fie chiar adevarul ceea ce sustine acea persoana (adica si argumente).
Citat:
[Daca vreti sa fiti si „ironic” trebuie sa mai exersati. (<<Nici noi nu l-am intalnit pe Sf. Vasile cel Mare si il citam.>>)]
|
Am spus ca stiu si eu sa fiu ironic, dar in cazul asta nu a fost asta. Dar am sters vreo dupa propozitii din mesajele scrise ieri pe topicul acesta, ca sa nu fie prea dure, erau si ironice.
Citat:
Din tot ce am citit pana acum, am crezut ca sunteti un partener de „conversatie” ONEST.
|
Eu imi dau toata silinta. :)
Citat:
Parintele Rafail nu s-a convertit la protestantism avandu-l ca episcop pe IPS Ware, pentru ca:
1. Nu scrie nicaieri ca s-au intalnit vreodata.
2. Daca s-ar fi convertit la protestantism prin IPS Ware, macar din respect sau/si bun simt, parintele Rafail Noica i-ar fi retinut numele.
3. Timothy Ware se converteste la ortodoxie in 14 aprilie 1958, la 24 de ani si pana la varsta convertitrii la ortodoxie „nu reusise sa fie episcop protestant”.
4. Dupa convertirea la ortodoxie devine monah in Grecia (Patmos) si este hirotonit in 1966. Cand a avut timp sa devina episcop protestant?
5. Mai putem sa vorbim despre „episcopul protestant Ware”?
|
Aici e o confuzie, eu am spus de Episcopul ortodox Kallistos Ware, evident ca nu a fost episcop anglican, s-a convertit la ortodoxie cand era foarte tanar. Parintele Rafail nu s-a convertit la protestantism, ci la ortodoxie. Este fiul filozofului Constantin Noica, la 13 ani a emigrat cu amam sa in Anglia si acolo a fost pe la anglicani si baptisti. In 1961 se reintoarce la ortodoxie, iar in 1993 revine in tara. Eu am scris ca Episcop in Anglia era IPS Ware (vicar la inceput, acum e mitropolit, cred). Dar ambii au luat aceasta sintagma de la un teolog rus din secolul XIX, de care aminteste si Parintele Rafail in acel citat.
Citat:
De ce trebuie sa gasiti doar ideea de Rau in tot ce cititi la altii. Daca un om crede ca binele trebuie sa inlocuiasca raul; ca iubirea trebuie sa inlocuiasca ura; ca intelegerea si pacea sunt de preferat dezbinarii si razboiului dintre oameni; ca a fi crestin nu este= cu a fi mandru si deasupra tuturor oamenilor doar prin simplu fapt al apartenentei... toate astea va duc cu gandul la ECUMENISM? Si imediat vorbiti despre marturisirea de credinta, adevar, dreapta credinta....
|
Am si mentionat, daca aceel citate sunt in sensul dat si de tine sunt perfect de acord. Dar am vazut ca sunt date in alt sens de unele persoane, sens care are legatura cu invatatura ortodoxa si conceptiile moderniste, adica faptul ca toate cultele si religiile sunt bune si mantuitoare.
Citat:
Nu cumva si Dumnezeu ne indeamna, tot itmpul, sa fim buni, intelegatori, toleranti, iubitori etc...?
|
Desigur, dar nu sa ne pierdem si credinta, dreapta credinta. Se spuen sa iubim pacatosul, nu sa iubim si pacatul ce il are acel pacatos. Despre asta e vorba, despre adevar, erezia e cel mai mare pacat.