Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 14.03.2013, 17:21:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Daca ati fi bine intentionat (sau n-ati fi tendentios) ati reusi sa vedeti si altceva decat „Ecumenistul” in orice partener de conversatie forumista care incearca sa vorbeasca/sa scrie despre iubire, intelegere, rabdare; exista si dorinta de a fi crestin
rugandu-te pentru toti oamenii, pentru ca toti oamenii sunt fiii lui Dumnezeu.
Eu nu am spus cuiva "ecumenist", pentru ca incerc intotdeauna sa fiu cat mai diplomat (de aceea nu spun nici sectar sau eretic neoprotestantilor sau celor din alte culte). In schimb spun cand sunt conceptii ecumeniste si cei ce le au sunt deranjati. De asemenea, cred ca niciodata nu gresit sa spun cuiva care nu avea conceptii moderniste ca le-ar avea. Nici nu e greu de observat, din 1-2 mesaje stii ce crede o persoana. Dar de obicei acea persoana crede ca acela e si adevarul, pentru ca orice crede cineva, chiar gresit,considera ca e si adevarat. Ai vazut pana acum un neoprotestant, de exemplu, care sa spuna ca el crede in ceva gresit?
Conceptiile moderniste sunt toate la fel, se poate face o lista de zece puncte pe care le va atinge cineva care are acest mod de gandire. Bineinteles, si le poate schimba imediat, daca afla adevarul, dar unii nu vor sa vada adevarul. Cei ce cred intr-un ecumenism mai radical (am intalnit putini ortodocsi, multi au conceptii mai moderate, tot moderniste, in general filocatolice) scriu si impotriva ortodoxiei si BO, multi cred ca sunt protestanti, dar ei sunt tot ortodocsi, dar au aceste conceptii.
Citat:
Dumnezeu stia, pentru ca Dumnezeu este Creatorul, atoatestiutor, ca oamenii vor dezbina Biserica... dar voia lui Dumnezeu este ca Biserica sa fie Una asa cum ne-a daruit-o in Ziua Cincizecimii (Pogorarea Sfantului Duh), asa cum citim si in Efeseni, cap.4.
Iar eu am raspuns ca Biserica este Una, nu e rupta, pentru ca e imposibil. Biserica este Una, Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Credinciosii sunt in Biserica, cei ce sunt in afara Bisericii nu au si ei alte biserici, pentru ca nu pot fi mai multe. Tocmai aceasta incearca sa faca ecumensimul, sa spuna ca sunt mai multe biserici sau ca din Biserica fac aprte toti din orice cult si cu orice erezie. Asta e baza ecumenismului, iar baza dogmatica este ramificatia harului, condamnata deja de un sinod local: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Citat:
Daca ne rugam lui Dumnezeu pentru unirea/unitatea Credintei la Sfanta Liturghie inseamna ca suntem ecumenisti?
Biserica se refera aici la cei ce sunt in Biserica, la Sfanta Liturghie preotii se roaga doar pentru ortodocsi. Exista si o rugaciune pentru cei ce sunt in afara Bisericii, dar sa fie luminati sa vada adevarul si sa vina in Biserica. Era o carte foarte frumoasca a unui sfant in care ni se spunea cum trebuie sa ne rugam pentru eterodocsi si care sunt rugaciunile Liturghiei. De aceea nici nu trecem la pomelnic pe cineva care nu e ortodox.
Sfantul Iustin Popovici a avut legatura cu marii duhovnici romani. Parintele Cleopa a fost sa-i ceara sfatul daca sa plece in Muntele Athos, la sfatul lui a ramas in tara. Parintele Arsenie Papacoic il lauda si are multa consideratie pentru el si pentru ceea ce a scris, Parintele Staniloae il citeaza si el, iar Parintele Iustin Parvu spune ca daca nu intelegem ortodoxia ca acest sfant nu ne mantuim. Toti se refera la cartea sa, Biserica Ortodoxa si ecumenismul, care ar trebui citita de toti ortodocsii de azi (incepand cu mine, ca nici eu n-am citit-o pe toata). Iata ce spune:
"Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însușiri ale Dumnezeului-Om Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeul-Om în întregime și pun în locul Lui pe omul european. În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este “legiune”.
Conform gîndirii unitare a Părinților și a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci și unică… Biserica este una și unică, pentru că ea este trupul Unuia și Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu există Biserica, iar unde nu există Biserica, acolo nici Euharistia nu există. În afară acestei identități, adică a Bisericii și a Euharistiei, se află erezia, falsa biserică și antibiserica. "
Reply With Quote