View Single Post
Vechi 14.03.2013, 18:10:51
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Implicit

LEGEA VIEȚII NOASTRE

-I-

Aparținem pământului Țării la fel cum el ne aparține nouă.
Suntem douăzeci și unu de milioane de suflete unite de aceeași istorie, de aceeași credință, de aceeași limbă.
Nu suntem aici de ieri de alaltăieri. Ne curge prin vine sângele a două Popoare mari și vechi: dacii și romanii.

Trei fermenți spirituali ne-au dat o fizionomie morală aparte: religia creștin ortodoxă, limba română și tradițiile noastre. Sub elanul lor vital ne-am creat o cultură de o originalitate robustă.

Pentru a ne păstra credința, limba și tradițiile și pentru a ne clădi viața conform dinamismului lor a trebuit să ne batem.
Nu suntem un Popor prea mare, dar puțini sunt aceia care au dat dovadă de mai multă fidelitate față de ei înșiși, care au suferit mai mult ca noi pentru idealul lor și viața lor.
Evoluția ascendentă spre libertate națională și unitate statală a fost și trebuie să rămână o constantă a istoriei noastre.
Nu vom putea admira niciodată îndeajuns dârzenia strămoșilor noștri care nu au încetat să-și apere ființa, sufletul și Pământul nici în cele mai teribile împrejurări.

Dreptul de a ne păstra moștenirea pe care ne-au lăsat-o strămoșii e un drept inviolabil.
Un popor nu poate exista fără resursele Țării sale și ale mediului său național.
Folosirea a tot ce ne oferă Țara și Națiunea nu ni se poate contesta.

-II-

Apreciem efortul care a făcut din om stăpânul naturii și i-a asigurat confortul material.
Dar e oare o impertinență că ne preocupă consecințele acestei evoluții?
Ce se va întâmpla dacă se va rămâne la noțiunea de homo economicus, la producție, la câștigarea de bani, la concepția pur materială a fericirii?
Unde ne duc lăcomia și disprețul pentru viață și morală?
În aceste condiții un popor creștin va putea rămâne creștin?

Cenzorii ne cataloghează credința drept misticism..
E misticism în faptul că nu ne uităm originile creștine și cei două mii de ani de istorie în care Biserica ne-a format sufletul și mediul social?
Să negi caracterul sau esența creștină a Națiunii și a culturii noastre e pentru un român o dovadă de ingratitudine și o renegare.

Nu ne putem rupe de trecut.
În situația noastră niciun scut nu e de prisos și niciun risc nu se justifică.
Românismul e un mijloc de apărare a religiei noastre.

-III-

Omenirea nu a fost clădită uniform.
Dumnezeu a făcut Neamurile și Patriile diferite pentru diversitatea aptitudinilor și pentru schimbul de servicii.
A crescut în prezent acțiunea agenților de nivelare și de uniformizare, dar rămân în om structuri sufletești pe care nimic nu le va clinti și spectacolul lumii actuale cu reacțiile sale naționale, cu redeșteptarea spontaneităților umane, nu anunță o omenire pe cale de a renunța la diversitate.

Pentru noi suprema grijă să fie acceptarea moralei creștine.
Cel mai bun mod de a ne apăra e de a trăi normal, curat și cu noblețe.
Cât timp o să rezistăm influențelor negative externe?
Cât vrem noi.

Ne datorăm nenorocirile înclinației noastre leneșe pentru soluții superficiale, de azi pe mâine.
Așteptăm totul de la bunul Dumnezeu.
Dumnezeu ne ajută, dar mai trebuie să facem și noi câte ceva.
Bătutul pasului pe loc e nefolositor și trebuie să scăpăm de ezitări.

Am mai spus-o și-o repetăm, avem nevoie de o doctrină românească.
Va trebui să facem un efort extraordinar pentru a fi iar ce am fost.
Acest efort nu-l vom putea face în numele unui ideal confuz fără legătură cu realitatea.
Avem nevoie de un ideal clar, întemeiat pe trecutul nostru și pe misiunea noastră, de un crez spiritual care să cuprindă în formule atrăgătoare toate motivele noastre de a fi.

-IV-

Vom fi ortodocși sau nu vom fi.
Cele mai bune elemente pe care le avem în cultură ne vin din ortodoxism.
Dacă am renunța la credința noastră, am renuța și la partea cea mai bogată a avuției noastre culturale.
Dacă nu am mai fi ortodocși nu am mai fi nici români.

Unde vom găsi sursa vieții?
În trecutul nostru.
Fără cunoașterea trecutului nu vom putea continua lucrarea strămoșilor.
Doar acționând, creând, clădind, așa cum au făcut înaintașii, ne vom putea justifica dreptul la viață.

Avem încă un viitor.
Pentru el va trebui să ducem o luptă dură care nu se va termina niciodată.
Vom dăinui doar prin voință, prin statornicie și prin eroism.
Ce pierdem dacă facem legea vieții noastre dintr-un astfel de efort?

Predescu Virgil

Last edited by TINERI PENTRU ROMANIA; 14.03.2013 at 19:37:29.