View Single Post
  #2  
Vechi 15.03.2013, 00:50:57
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit Un profesor de religie trebuie să aibă gândul că ceea ce face este ceva extraordinar

"Răspunsuri oferite de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Părinte consilier, cu ce trebuie să rămână în minte un elev la terminarea orei de religie?

Omul a fost creat de Dumnezeu cu minte, ceea ce ne împlinește ca oameni, dar și cu emoții, cu voință, cu simțiri trupești și sufletești. Or, ora de cateheză, ora de religie la școală este chemată să activeze, chiar și măcar pentru o oră pe săptămână, acest complex sufletesc și material numit om și să-l pună față în față cu adevăratele sale rosturi și cu chemarea lui spre veșnicie.

Mă gândesc că dincolo de exigențele firești, obișnuite, ale oricărei ore de religie (planificări, cataloage, grade didactice etc.), ținta trebuie urcată mai sus, înspre adevăratele nevoi ale omului. Iar nevoia adevărată a omului este nevoia de Dumnezeu. Asta însă nu se regăsește doar la nivelul minții, ci și la nivelul inimii, de pildă, la nivelul voinței.

Apoi: sunt un om mai interesat de valorile credinței după fiecare oră de religie? Am decis fie măcar pentru azi că voi fi un om mai bun? Pentru cunoștințe sunt examinările, ascultările, cum li se zice, dar o adevărată călăuză într-ale religiei ascultă nu doar exprimarea, frazarea coerentă a cunoștințelor de religie, ci și bătăile inimii și pulsațiile voinței interlocutorului său.

Or, pentru asta unui profesor de religie i se cere curaj de a depăși o anumită zonă de comoditate neimplicată în viețuirea tinerilor școlari, dar și gândul că ceea ce face este ceva extraordinar și merită acest curaj și efortul care îl însoțește. Am avut o experiență cu un tânăr absolvent de teologie care și-a justificat prezența în rândurile profesorilor de religie pentru ca, folosesc expresia lui, să aibă o bucată de pâine pe masă.

Un gând perfect justificat întru logica lumii, dar insuficient după logica lui Dumnezeu. M-am întristat înaintea acestui argument, dar m-am gândit la sutele de profesori de religie care, în condiții dificile, reușesc, vorba colindei, să vină nu cu vreun gând rău, ci să-L aducă pe Dumnezeu simțit în viețile atâtor oameni. Dacă Îl ai pe Domnul, poți să Îl oferi și elevilor, și colegilor profesori, nu doar din perspectiva volumului de cunoștințe religioase, ci și din perspectiva cumințeniei creștine, a autenticității evanghelice și a dragostei întru Adevăr." (Sursa: Ziarul Lumina)
Reply With Quote