SFÂNTUL PATAPIE: CUM TU, O ERETICĂ, TE APROPII DE MINE?
Câteva minuni contemporane ale Cuviosului Patapie

I. O mare minune: întoarcerea femeii „catolice” (monahul Nicodim Bilalis, „Slujba Cuviosului Părintelui nostru Patapie, făcătorul de minuni, o scurtă biografie și o scurtă istorisire a minunilor”, pp. 19-20, ediția a II-a, Atena, 1986)
Anul acesta de Paște (1986), în Sfântul Munte, am vorbit cu evlaviosul stareț vecin, pe nume Martinian (de la Coliba „Toți Sfinții”, în Kapsala, Sfânta Mănăstire Pantocrator) și cuvântul a ajuns la tema despre minunile contemporane. Prilejul a fost continua minune a credinței noastre ortodoxe a Sfintei Lumini de la Preasfântul și Izvorâtorul de viață Mormânt. Atunci, starețul Martinian ne-a povestit și următoarea minune recentă a Cuviosului Patapie, pe care o expunem după istorisirea lui.
Starețul avea o rudă emigrantă în Germania de Vest, de unde cu câțiva ani în urmă s-a întors pensionar. Ruda sa se numește Gheorghios Z. (Însuși starețul preferă ca numele să fie anonim). Și în Germania s-a căsătorit cu o nemțoaică „catolică”, fără ca ea să se fi botezat înainte cu Botezul Ortodox. Au făcut, desigur, nunta într-o biserică ortodoxă și cei doi copii ai lor i-au botezat cu Botezul ortodox, dar soția a rămas „catolică”, chiar dacă mergeau la slujbe în bisericile ortodoxe.
După ce s-au întors în Grecia (sunt locuitori în Nea Smyrna, parohia „Sfântul Sostene”), în vara anului 1985 s-au dus pentru petrecerea vacanței de vară în Loutraki (Corint) și acolo s-au dus într-o zi la Mănăstirea Cuviosului Patapie, ca să se închine Cuviosului.
În Sfânta Peșteră a intrat primul soțul, care s-a și închinat Sfintelor Moaște. Dar, în timp ce intra și soția „catolică” și se apropia să se închine, a căzut jos leșinată. Soțul a prins-o imediat în brațe și, cu ajutorul altor închinători, a scos-o afară și a ajutat-o să-și revină. După ce și-a revenit, au întrebat-o ce i s-a întâmplat de a leșinat. Și ea a răspuns cu uimire:
- „Bine, nu ați văzut, nu ați auzit? Sfântul m-a împins și mi-a zis: Cum tu, o eretică, te apropii de mine?”.
Și din acel moment, ea singură a cerut să se boteze ortodoxă, după cum s-a și botezat în urma catehizării ei în propria parohie.
De acum, ca ortodoxă, vizitează cu evlavie Sfânta Peșteră a Cuviosului și se închină Sfintelor Moaște cu dragoste și recunoștință. Pentru că, după ce a primit Botezul ortodox, se simte alt om! „Când mă rog”, ne-a spus într-o convorbire telefonică, „Îl simt pe Dumnezeu ca al meu, Tatăl meu, pe cînd înainte nu simțeam nimic. Acum aprind candela la iconostas, fac prescuri, mă împărtășesc, citesc Viețile Sfinților și sufletul meu Îl simte pe Dumnezeu aproape de el.
Iată, cum să v-o spun? E ceva foarte diferit de cum era înainte, o siguranță că sunt lângă Dumnezeu. Și lucrul acesta îl datorez Sfântului Patapie, căruia îi mulțumesc.”