Citat:
În prealabil postat de Alexandra-Ioana
Cand am citit mesajul tau am ramas :|
|
Cunosc sentimentul... ??? Si mie mi s-a intamplat cam la fel cand am aflat ca de fapt trairile sufletesti, sentimentele, senzatiile, etc nu sunt altceva decat niste raspunsuri la stimuli sub forma de impulsuri electrice catre centrii nervosi, sau de hormoni eliberati in sange. Adica de exemplu eu pot sa simt exact un lucru, sau numai sa mi se para ca simt datorita faptului ca un savant nebun ma conecteaza la electrozi sau imi injecteaza tot felul de substante.
Ca sa raspund la intrebarile tale:
1. Maimuta la care am facut referire nu este cea pe care o vedem noi in padure sau in parc in zilele noastre. Dar totusi daca teoria lui Darwin este adevarata, noi oamenii si cu maimutele de azi am putea fi "veri". Un om nu poate sa creeze, evident, un porumbel sau o maimuta. Asta pentru ca nivelul nostru de complexitate este relativ acelasi cu al tuturor animalelor (sau al fiintelor) de pe pamant. Dar se stie ca omul a creat virusi in laborator, a descoperit o multime de gene responsabile de caracteristicile fiecaruia, a ajuns pana sa si cloneze. Eu n-am facut referire la nici una dintre aceste lucruri, desi ele sunt cat se poate de adevarate. Oricum, la nivel intelectual omul este abia la inceput. Chiar si cu toate realizarile de acest gen, el nu se poate numi nici macar "pseudodumnezeu".
2. Am facut referire strict la masinarii deoarece omul face atat carcasa (trupul) cat si programul/softul (sufletul) care ruleaza in acesta, si stie exact ce si unde sa modifice pentru a-si imbunatati creatia. O masina este cu atat mai "desteapta" cu cat o face omul. La fel si omul este cu atat mai destept cu cat il inzestreaza Dumnezeu. Pe de alta parte, omul invata si singur. La fel se incearca si cu masinile recente. Exista numeroase experimente si cercetari in domeniul inteligentei artificiale, care permit programului adaptarea(invatarea) permanenta, in functie de mediul in care functioneaza. E drept ca este abia la inceput si realizarile sunt marunte. Dar masina "invata" singura si ia singura decizii. La fel si noi.
Imi pare rau ca te-am intristat cu mesajul meu. Te asigur ca nu acesta a fost motivul pentru care l-am scris. Nu pot si nici nu aleg cu privire la Dumnezeu ceea ce vreau eu. Cred in Dumnezeu dar nu cum cred alti oameni, si nu imi confectionez nici unul nou. Dumnezeu exista deja, s-a vorbit si se vorbeste in continuare despre el, fiecare il vede intr-un anume fel, dar nimeni nu il cunoaste indeajuns incat sa spuna ca Dumnezeu este asa cum spune el si nu cum spun ceilalti. Tocmai pentru acest motiv condamn intr-un fel religia. Ti se toarna pe gat niste notiuni, niste dogme si trebuie sa le iei ca atare ca daca nu, esti considerat eretic, nu vei fi mantuit si vei pieri in iad. Si culmea este faptul urmator: nu stiu cat si in ce masura te condamna Dumnezeu, cel adevarat, ca nu Il vezi cum Il vad ceilalti oameni, cat mai mult te condamna credinciosii ca nu gandesti ca ei. De fapt nu Dumnezeul tuturor te judeca, ci "Dumnezeul" majoritatii oamenilor in mijlocul carora traiesti. Deja asta chiar nu mai suna a libertate si notiunea de "liber arbitru" se pierde tocmai in propriul sens.
Va rog nu ma intelegeti gresit. Eu nu sunt impotriva religiei propriu zise, ci a normelor mai mult sau mai putin necesare, mai mult sau mai putin bune si care sunt impuse de niste oameni ce, pretinzand ca ei il servesc pe adevaratul Dumnezeu, de fapt te constrang sa faci cum vor ei, si mai rau, sa gandesti ca ei. Si aceasta se face intr-un mod "pasnic", fara violenta (fizica), dar de fapt te inspaimanta ca daca nu faci "asa" vei ajunge in iad si vei arde vesnic. Tare greu imi vine sa cred ca daca duci o viata exemplara ca om, nu vei ajunge, dupa moarte, undeva bine, daca nu esti crestin, musulman, budist, etc.