Subiect: Administrative
View Single Post
Vechi 17.03.2013, 02:26:05
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mie, unuia, nu mi se pare de loc de bun simt atitudinea de tip "asta e jucaria mea si fac ce vreau cu ea". Eu nu sunt preot. Dar sunt ofiter in rezerva al Armatei Romane. Deci, animat de cele mai inalte sentimente de dragoste pentru tara, as putea sa ma implic si sa strang fonduri pentru constructia unei cazemate la granita cu Ungaria. Desigur, asemenea constructie as face-o cu aprobarea si sub egida Armatei Romane, fiindca altfel ar fi si greu sa conving pe cineva sa doneze vreun ban. Si iata, dupa ani de eforturi cazemata e ridicata. Sunt numit comandantul cazematei (e de bun simt) si, vreme de vreo 20 de ani, incasez solda si primesc felicitari anuale de la acel formidabil personaj care este arhiereul "Armatei de Transilvania" (generalul Chesariu, sau ceva de genul). Ei bine, dupa 20 de ani soseste un ordin: iata ca sunt revocat din functie si mutat. Adica, m-au luat de la cazemata MEA. Ca sa imi vanda postul, evident. Generali masoni ai Armatei au cutezat a indrazni sa ma mute la alta cazemata, nesimtitii ! Ce odios ! Asa-i ca nu ei reprezinta "adevarata armata", ci eu ? Si cu soldatii mei, care, iata, ma sustin ? Ma sustin cu voci gurese si contra vointei mele, care sunt disciplinat, dar n-am cum sa-i impiedic.

Doamna Miha Anca, sunteti de acord ca un asemenea ofiter, ca mine daca as face chestia asta, ar trebui deferit Tribunalului Militar ? Ei bine, stiti probabil ca si Biserica Ortodoxa dispune de un fel de tribunale. Locul unor asemenea presbiteri este Consistoriul de judecata.

Dintotdeauna. Atata doar, ca se cheama "canoane".

Pidalionul este un indrumator mai mult al vietii monahale. Dar chiar si asa, extrapoland la situatia in speta: care este, exact, partea din Pidalion care stabileste ca un preot devine inamovibil (=de nemutat) daca sub patronajul lui s-a ctitorit o biserica ?
Deci, domnule Dragomir, spuneti singur ca sunteti lasat cu onorurile respective sa conduceti cazemata. E de bun simt! Dar ce ati spune, daca v-ar schimba din functie in chiar ziua in care cazemata e gata? Dupa ce ati slujit 20 ani, e poate timpul de pensionare pentru dumneavoastra.

In ceea ce priveste legea juridica, alta decat canoanele, la aceea ma refeream. In cazul Corneanu, de exemplu, acesta nu a fost caterisit pentru fapta lui, de a se fi impartasit impreuna cu catolicii, din lipsa unei legi juridice, care se refera la asemena situatie.
In fapt avem un canon in Pidalion, care interzice impartasirea ortodocsilor la catolici; dar nu a fost de ajuns. S-a intocmit o lege juridica, in baza careia pe viitor nu mai e voie sa se impartaseasca ortodox in BC.
Intelegeti?
Pidalionul il puteti rasfoi aici, daca vreti:
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/Diferi...)/Pidalion.pdf
Cred ca in fiecare canon veti simti intelepciunea lui Dumnezeu si bunul simt al oamenilor, care au intocmit Pidalionul. De aceea am si facut apel la bunul simt. Mi-e teama ca fara bun simt nu ne mai putem numi oameni.
Reply With Quote