Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
Iuliu Maniu, om politic țărănist: “Recunosc că Corneliu Zelea Codreanu a fost superior gândirii mele. Eu am încercat să adopt în slujba și salvarea țării, căi politice; el a ales o cale superioară și anume: a realiza mai întâi caractere, educând un tineret, care pe căi de înălțare patriotică, să se dăruiască total, moral și spiritual. Să creeze mai întâi o elită conducatoare și apoi un partid”. (Declarație făcuta la Snagov, în vara lui 1943).
|
Codreanu a revolutionat practica politica romaneasca. Poate si din aceasta cauza era atat de urat: venea din afara unui anumit "establishment" care, cu bune si rele, se incetatenise la noi. El a venit cu metode originale, spre exemplu tactica "dublarii institutiilor", despre care s-a vorbit mai putin. In ce consta aceasta ? Avea Statul o Siguranta a Statului (devenita "Securitatea" de mai tarziu) ? Ei bine, faceau si legionarii una, in paralel. Avea Statul tribunale ? Faceau si legionarii tribunalele lor, in care juristi autentici judecau false procese. Facea Statul structuri de ajutor mutual ? Apareau instant asemenea structuri paralele, ale legionarilor. Inclusiv adevarate cooperative. De exemplu, actualele Hale Obor cuprindeau produse ale taranimii simpatizante, angrosistii fiind legionari care "dublau" angrourile evreiesti. Treaba mergea nu fiindca produsele ar fi fost mai bune ori mai ieftine, ci fiindca se stimula, prin propaganda, cumpararea de la cooperativele legionare: a cumpara de la magazinele evreiesti ajunsese a fi vazut ca ceva antipatriotic.
Ceva-ceva din asemenea atitudine intalnim si in zilele noastre. Cand eram in SUA am vazut de multe ori etichete cu "buy american". Acuma, in Franta, vad la tembelizor reclame cu "viande française", ca si cand carnea frantuzeasca ar fi mai de soi decat carnea, bunaoara, englezeasca. La randul meu, recunosc ca, precum orice catolic informat, cand cumpar pizza prefer sa cumpar de la Domino decat, sa zicem, de la Pizza Hut. Astfel, patronul companiei de pizza "Domino" fiind cel mai mare sponsor al Bisericii Catolice din lume, am convingerea ca o mica parte din banutii mei dati pentru o pizza ajung in asezamintele catolice din Texas si din alte parti.
Si invers, ma feresc cat pot de produse Nestlé, dupa cum nu intru in McDonalduri. Aceste companii fac parte din liste negre ale unor asociatii ale laicatului catolic: se spune ca incurajeaza contraceptia in Africa. Nu pierd timpul sa vad daca o fi asa sau n-o fi asa: primesc periodic liste negre si nu cumpar.
Iata de ce, desi am multa stima fata de rectitudinea morala si spiritul de jertfa care a caracterizat pe liderii legionari, eu, unul, nu as fi putut fi legionar, nici chiar in perioada de glorie a anilor 30, necum in perioada derelicta de mai tarziu: pentru mine, "natiunea mea" inseamna Regatul lui Cristos. Parafrazandu-l pe un rabin din New-York: ma socotesc roman de 44 de ani, dar ma socotesc evreu de 2000 de ani. Un bun evreu sau un rau evreu ? Asta e alt subiect.