Citat:
În prealabil postat de Ekaterina
Ascult inca conferinta recomandata, sunt aproape de final. Imi place atmosfera destinsa. Consider insa ca se idealizeaza mult, se merge pe prezentarea extremelor. De exemplu, romanii care munceau pentru sarbi ca adevarati sclavi si dormeau in tufisuri nu trebuie sa fie imaginea omului care munceste in strainatate. Omul muncitor din Romania care castiga la patron 4000 de euro, nu este reprezentativ pentru omul care munceste la patron, in realitate lucrurile stau altfel.
Sa iti dau un exemplu. In Romania sa ai casa ta este foarte greu. Te lovesti de bani, pe care nu ii poti castiga in tara muncind. In trecut la sat, oamenii isi faceau singuri casele, intreaga comunitate particita, ajuta, iar omul la randul lui era dator sa mearga si el sa ajute. Dar in zilele noastre crestinii ortodocsi sunt foarte individualisti, nu te poti asocia in realizarea acestui lucru, fiecare este pentru el. Doar la secte mai vezi (si cunosc un caz reala) cum se unesc si ridica case pentru adepti sau viitori adepti. Este bine sa spunem cum ar trebui sa fie crestinul, dar el nu mai este cum trebuie sa fie.
Nu cred ca daca mergi si muncesti in stainatate iti tradezi tara, credinta, valorile, nu trebuie sa se inteleaga asta. Mi-au placut in conferinta multe aspecte: ideea nationalismului snob, demnitatea care trebuie pastrata oriunde te-ai duce in lume sa lucrezi, sa ne realizam ca oameni, sa ne asuman istoria, credinta, valorile neamului.
|
Conferinta este inregistrata in Decembrie. Defapt nu este conferinta, ci o parte din discutiile pe care le-au avut. Parintii de la Oasa stiu si ei cum este realitatea din Romania, caci nu traiesc pe alta planeta. Plus ca, sunt parinti f.buni acolo si cu carte. Din cate imi amintesc, unul din parinti a spus ca problema este ca nu suntem uniti si este mult "eu si familia mea" si nu "comunitatea mea". La tara intr-adevar se traieste mai usor, e mai multa munca, dar de trait se poate. Multi doresc ca din bancile scolii sa ajungi director sau sa castigi mult din prima. Parintii au adus in evidenta ca de unde trebuie sa incepi si in timp si cu ajutorul lui Dumnezeu te ridici. Ai uitat sa spui ca oamenii cu care au vb. ei cauta oameni de calitate si ca acestia sunt rari. Apoi, s-a mai scos in evidenta ce este in stare omul sa faca ptr. niste bani.
Treaba cu sarbii se intampla in anii 90+ce au mai povestiti oamenii care merg la ei. Apoi, multi care pleaca in afara trec prin situatii grele la inceput, mai ales daca nu pleaca cu contract serios. Au fost si stiri pe tema asta si in ce conditii muncesc romanii in strainatate. Doar nu te duci in alta tara si ai direct apartament si bani in mana. Daca pleci cu agentie, la inceput vei sta intr-o camera cu mai multi si vei primi ceva mancare, dupa te descuri singur. Stiu asta din sursa sigura.
E o contradictie mare. In Ro abia gasesti pe cineva sa te ajute sa faci fanul sau sa iti cultivi terenul, dar in vest se duc toti la cules de capsuni. In Ro abia gasesti pe cineva care sa fie bona sau sa se ingrijeasca de un bolnav sau un batran, dar in vest nu e problema sa faci treaba asta. Ce nu inteleg eu este urmatoarea chestiune: de ce in Romania anumite munci sunt rusinoase si nu vor sa le faca, dar in vest la straini este ok ?
(sa nu mai vorbim de cate familii s-au distrus si cati copii au crescut fara parinti sau doar cu unul din ei.sunt enorm de multe. daca esti necasatorit pleci singur, daca esti casatorit pleci cu familia, altfel nu e bine)