View Single Post
Vechi 21.03.2013, 08:08:34
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
In acest sens doresc sa subliniez lucrarea harului inainte si dupa Taina Sfantului Botez.
a) Pentru cei nebotezati harul se limiteaza la indemnul vietuirii firesti virtuoase, la pocainta a carei tinta prezenta este: Taina Sfantului Botez, invierea intru Hristos Iisus si inceput al hristificarii. Astfel pentru cel nebotezat harul nu poate nicidecum lucra hristificarea, sfintirea pe nivelul indumenzeirii.
b) Pentru cei Botezati, care au primit in ei pe Hristos Iisus cel care se salasluieste tainic in adacul inimii omului (minte), care incep viata duhovniceaca intru Hristos Iisus prin conlucrarea directa cu Hristos Iisus in mantuire... manifestata prin colucrea directa cu harul lui Dumnezeu in hristificare,
Ați vrut să subliniați lucrarea harului după Botez, dar nu ați reușit decât să o dați pe lucrarea omului, sau mai bine spus pe așa zisa conlucrare a omului cu harul. Ceea ce nu se explică, și dacă poate cineva îl rog să o facă, este cum de harul acela nu lucrează decât la unii dintre botezați, pe când la alții nu lucrează, ci lucrează doar ei și își mai și lucrează condamnarea. A fi cu adevărat în starea de har mântuitor implică și a vădi într-un fel sau altul, chiar dacă nu totdeauna vizibil, acea stare de har; nu totdeauna roadele se văd, de multe ori oamenii mai lucrează după har și așa încât "să nu vadă stânga ce face dreapta", adică așa încât fie nu sunt văzuți de ceilalți, fie, deși sunt văzuți, ceilalți nu receptează din diferite motive lucrarea harului în viața lor; nu totdeauna se văd, deci, dar pentru cei care au ochi de văzut lucrarea harului și conlucrarea omului se mai și văd într-o oarecare măsură. Cum explică deci ortodocșii că la unii harul se vede că lucrează iar la alții se vede că nu lucrează sau nu conlucrează ei cu harul, în cazul celor botezați?

Au cu adevărat Duhul lui Hristos cei care nu vădesc pe Duhul lui Hristos, deși sunt sau au fost botezați? Sunt cu adevărat cei care nu vădesc a avea pe Duhul Sfânt în starea de mântuire sau de har mântuitor? Poziția mea este că este destul de discutabil, chiar dacă au fost botezați, și aici cred că poate fi adusă în discuție teologia sf Simeon Noul Teolog referitoare la posesiunea conștientă și inconștientă a Duhului, sf Simeon, din câte îmi aduc aminte și sper să nu mă înșel, spunând că acolo unde Duhul nu se vădește, în fapt nici nu prea este, și prin urmare este pusă în discuție aflarea în starea de har sau de mântuire sau în Duhul Sfânt. Sau eventual poate fi luată în considerare posesiunea Duhului dar la un nivel de potențialitate, care însă dacă rămâne la acest nivel și nu este actualizată de trăirea conștientă a Duhului sau a harului poate pune în discuție (și poziția mea este că o și pune) mântuirea (sau înfierea dumnezeiască sau starea de îndreptare).

Last edited by Decebal; 21.03.2013 at 09:48:14.
Reply With Quote