Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Dl. Dragomir a inteles ideea destul de bine, multumesc pentru postare.
|
Dl. Dragomir a spus asa: "Dar, s-a raspandit intre ortodocsi si aceasta aiureala: ca laicul ar trebui sa aiba "manastire in inima". Ce inseamna asta ? O aiureala. O cale sigura spre nefericire, daca nu chiar spre ratacire."
Tu ca si crestin ortodox trebuie sa cunosti ca noi toti, indiferent ca suntem mireni sau calugari suntem chemati la desavarsire si indumnezeire. Acesta este scopul nostru sa devenim dumnezei dupa har. daca un catolic nu poate intelege aceasta noi ortodocsii avem invatatura ca sa putem intelege aceasta.
ce inseamna indumnezeirea? inseamna schimbarea inimii , curatirea sufletului , asta inseamna. inseamna ca inima noastra plina de pacate trebuie sa se schimbe, sa se curete , sa se goleasca de toate cele rele sa faca loc lui Hristos. Aceasta inseamna manastirea din inima, adica curatie si comuniune cu Hristos.
Stiu ca umanismul acesta arata bine insa mare pacat sa ne lasam inselati de frumusetea exterioara. un catolic niciodata nu va putea sa inteleaga cu adevarat ce inseamna manastirea din inima pentru ca ei nu au invatatura aceasta insuflata de Duhul Sfant asa cum o avem noi ortodocsii predanisita de catre sfintii nostri, fie ei calugari sau mireni.
Nu se poate ca tu o ortodoxa, sa arunci la gunoi predania sfintilor nostri despre indumnezeire doar de dragul unor interese meschine si mizere de pe un forum. Pentru ca domnul catolic te-a laudat ca i-ai cantat in struna ai ajuns sa arunci la gunoi invatatura noastra ortodoxa despre indumnezeire.
eu zic sa lasi mandria deoparte, aceea care a fost atat de ranita de alti mandrii de pe aici, cum sunt si eu, si sa incerci sa nu te mai lepezi de invatatura Bisericii noastre doar de dragul de a intepa frati intru credinta din prea multa iubire umanitara cu cei de alte credinte. Socotesc ca iti dai seama ca orice putem accepta insa nu lepadarea invataturii ortodoxe fie ea si pentru scopuri umanitare.
Sa ajunga un catolic sa spuna despre indumnezeire ca este ratacire! iar noi ortodocsii sa aprobam? sa ajunga un catolic sa spuna ca un mirean nu poate sa se indumnezeiasca si noi sa acceptam? nesocotind tocmai invataturile duhovnicilor nostri?
Da, duhovnicul meu, cand am spus ca sunt mirean si nu traiesc in manastire mi-a spus: faceti manastire in sufletul dvs. Si am ajuns sa inteleg ce am de facut. Ca a reusi aceasta e mai greu, insa Slava lui Dumnezeu , ca prin umilinta si certare din partea voastra reusesc si eu sa imi vad greselile.
"Putem săvârși multe lucruri bune și frumoase, să studiem, să avem o profesiune, o familie, să agonisim o avere, să facem fapte de filantropie. Atunci când înțelegem și întrebuințăm lumea în chip euharistic, ca pe un dar al lui Dumnezeu, atunci totul se unește cu El și devine o cale de unire cu Dumnezeu. În aceeași măsură, dacă nu ne unim cu Dumnezeu, atunci am dat greș. Totul este în zadar.
Oamenii dau de obicei greș deoarece sânt purtați pe căi greșite de aceste țeluri secundare ale vieții. Ei nu socotesc îndumnezeirea ca fiind scopul cel dintâi și de căpătâi. Nu sânt absorbiți de cele veșnice. Se dăruiesc din toată inima scopurilor de mai mică însemnătate și uită că: „un [singur] lucru trebuiește”
Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, igumenul Sfintei Mănăstiri a Sfântului Grigorie – Muntele Athos