Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Din cate inteleg, dna Mirela nu refuza o "anumita masura" a desavarsirii. Ci refuza adecvarea unui anumit model, acela calugaresc, la viata mireanului.
Pentru catolici, modelele nu sunt neaparat calugarii, ci sfinti din starea corespunzatoare noua. Daca starea spre care ne cheama Dumnezeu este aceea de a fi mirean, atunci modelele noastre sunt acelea ale sfintilor mireni ai Bisericii. Nu poti aplica retete calugaresti, preluate din Pateric, Limonarii si alte perle ale literaturii calugaresti, la viata mireanului. Desigur, nici aplica retete mirenesti la viata calugarului. Ce ar putea face mireanul cu "Patericul egiptean" ? Exact ce ar putea face calugarul cu "Imitatiunea lui Cristos" sau cu "Forja": sa puna cartea respectiva la raftul "limba si literatura straina". Dar, s-a raspandit intre ortodocsi si aceasta aiureala: ca laicul ar trebui sa aiba "manastire in inima". Ce inseamna asta ? O aiureala. O cale sigura spre nefericire, daca nu chiar spre ratacire.
|
Bine spus, Mihnea, în orice caz și eu văd la fel ca tine (probabil ca și Mirela) problema modelelor.
Acum mă duce gândul cam așa:
a) ne face bine foarte să citim, să cugetăm, să ne lăsăm cuprinși de marea dragoste pentru Hristos a sfinților călugări. Chiar dacă noi suntem mireni, găsim cu totul de folos pildele vieților sfinte ale unora ca Sfântul Antonie, ori Sfântul Ilarion ucenicul lui Antonie, ori Sfânta Maria Egipteanca etc. Pentru ce? Pentru curăția vieții lor, pentru virtutea lor înaltă, pentru înflăcărarea noastră la pocăință. Desigur că ascultarea noastră diferă de a lor, însă năzuința la virtute rămâne, chiar dacă se lucrează în contexte și, poate, pe căi oarecum diferite. După cum și ispitele sunt altele, cel puțin în formă. De nu cumva sunt totuși aceleași în miezul lor (mândria, slava deșartă, duhul trândăviei, mânia etc.)...
b) a avea mănăstire în inimă, să mă ierți, nu e aiureală - decât dacă cineva chiar o ia la propriu, visînd nostalgic (fantasmă, reverie etc.) la o viață de mănăstire, când de fapt e chemat să lucreze vârtos ca mirean. Ce e așadar cu mănăstirea asta din pieptul mireanului? Ce să fie, îmi pare, decât năzuința noastră la curăție sufletească, la nevoință potrivită celui care trăiește în lume, la iubirea de aproapele, la despătimire și sfințire. Năzuință și lucrare, asta-i mănăstirea noastră, a mirenilor! Cu totul posibil, cu totul de râvnit, cu totul în acord cu poruncile Domnului - nu e oare așa? Și nu cred că aduce nefericire și rătăcire ci, înțeleasă și practicată așa, cred că aduce pur și simplu
bucuriile credinței.