View Single Post
Vechi 23.03.2013, 17:16:10
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit Cum este papa cu adevărat văzut în "catolic"-ism

Aveți aici un tablou "catolic" care arată cum este cu adevărat văzut papa în "Biserica" Romano-"Catolică"; este un caz în care imaginea spune mai mult decât foarte multe cuvinte. Papa este în fapt văzut ca singurul care primește lumina lui Hristos sau călăuzirea la adevăr prin Duhul Sfânt, sau altfel spus infailibilitatea în credință și morală. Toți ceilalți "episcopi" (și credincioși sau adepți) se luminează numai de la papa și prin papa, ei stând într-un fel de umbră, într-un fel de întuneric pe care numai lumina care strălucește de pe fața papală îl luminează și îl îndepărtează.

Acum puteți să faceți o comparație cu viziunea sau dogmatica Bisericii Ortodoxe, explicată vizual prin icoane și picturi ale Pogorârii Duhului Sfânt, și prin cuvântul Sfintelor Scripturi, pentru a înțelege de ce Biserica Ortodoxă este sobornicească (sau sobornică)

Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi ! (Ioan XIV, 16-17)

Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. (Ioan XIV, 26)

Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. (Ioan XV, 26)

Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. (Ioan XVI, 12-15)

și nu o adunare în jurul unui și sub un singur scaun "infailibil", "singurul care deține adevărul", "singurul prin care vine lumina cea adevărată a lui Hristos și tot adevărul", singurul luminat cu adevărat de Duhul Sfânt (după cum se vede și în primul tablou) și singurul garant al Adevărului (ce mai, un adevărat "Hristos pe pământ", o adevărată "întrupare a Duhului" [am înțeles că acum este la al 266-lea avatar, Bergoglio zis și Francisc]).

Sper să nu se înțeleagă greșit. După Biserica Ortodoxă și apostolul Petru avea lumina adevărului și putea fi și a și fost cu adevărat inspirat de Duhul Sfânt, și un episcop roman ar putea fi și a mai și fost inspirat de Duhul Sfânt. Totuși, asta nu înseamnă că singurul care poate fi călăuzit cu adevărat de Duhul Sfânt nu poate fi decât un singur om, un singur scaun, un singur oficiu, petrinul sau papalul.

Last edited by Decebal; 24.03.2013 at 01:53:15.
Reply With Quote