View Single Post
Vechi 23.03.2013, 19:51:43
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
E vorba cum s-a mai spus parca pe undeva de "harul lucrator". Adica acea capacitate a preotului de a te determina sa nu mai pacatuiesti in viitor, sa renunti macar la acele pacate care te-au robit pana acum. Bineinteles ca daca vezi un preot sau un doctor fumand, de exemplu, cand el iti spun eca nu e bine sa fumezi, nu prea iti vine sa ii dai crezare, sau chiar daca ii dai, te gandesti "trebuie sa fie tare greu ,daca nici el care stie cel mai bine cat de rau face, nu se poate opri". E clar ca trebuie sa fie un exemplu de traire duhovniceasca, zicala "fa ce zice popa nu ce face popa" nu e intodeauna prea convingatoare.
Insa mai poate depinde si de abilitatile duhovnicului de a explica si de a se face inteles de catre fiecare enorias in parte, in functie de caracterul sau chiar educatia fiecaruia, nu mai zic si varsta. De multe ori nu e de ajuns sa-i spui cuiva ca "e pacat" si ca "se supara Dumnezeu", trebuie explicatii logice, pertinente, dar pe intelesul fiecaruia.
De-asta ma intreb daca nu cumva e posibil ca "harul lucrator" sa nu functioneze la fel de bine sau de mult la fiecare enorias, mai laes ca unii oamnei sunt predispusi spre neascultare si contrazicere, unii chiar spre minciuna, unii zic ca fac si nu fac, altii zic ca nu fac dar pana la urma fac.
Dacă îmi permiteți, sper să nu spun prostii: părerea mea este că cel care ne ajută să lepădăm păcatul este Dumnezeu, căci unde sunt păcate sporește și harul vindecător de la Domnul. Nu contest că și duhovnicii sunt diferiți, eu însămi alegându-mi pe unul care am considerat că "mi se potrivește". Nu aș putea spune, în general, că a dus muncă de lămurire cu mine despre cum să mă opresc din anumite păcate, ci prin îndelunga sa răbdare m-a iertat de fiecare dată, dându-mi canon, și neoprindu-mă de la Sfânta Împărtășanie decât de puține ori și pe termen f scurt. De asemenea, de mare folos îmi sunt predicile dumnealui și faptul că atunci când am probleme sau nelămuriri pot să îl întreb și primesc un sfat de urmat.

Acum nu știu cum se transpun aceste fapte în cuvinte de teorie, nu știu despre harul lucrător și nu credeam că Dumnezeu ne iartă în funcție de "harismele" părintelui duhovnic. Percepția mea (întărită și de vorbe din popor) este că fiecare preot își asumă și niște riscuri atunci când ne iartă anumite păcate, de aceea unii pot să ducă mai multe, iar alții mai puține.

Rog să fiu iertată și corectată dacă am scris prostii. Este doar percepția mea la acest moment.

P.S. fallen, nu te contrazic. Doar că modul în care duhovnicii ne influențează depinde atât de ei, cât și de noi.

Last edited by Annyta; 23.03.2013 at 20:00:34.
Reply With Quote