View Single Post
Vechi 26.03.2013, 18:17:31
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Doamna Anca, mie multe lucruri mi se par suspecte acolo.
Intai mediul care este unul nu prea ortodox, cu tendinte stiliste, fara ascultare de ierarhi.
Apoi presiunile care se fac pentru canonizarea cat mai rapida a acestor mucenici.
Ma gandesc ca atunci cand arhimandritul Sofronie si-a redactat cartea despre Sfantul Siluan, el a facut-o cu speranta canonizarii acestuia, dar la sfarsitul cartii a subliniat ca "nu dorim sa impunem nimanui nimic." Adica a lasat Biserica sa hotarasca si nu a fortat nota.
Acum totul este fortat. Multe din personajele care se invart acolo, la aceste conferinte sunt cel putin dubioase.
Inteleg ca unele din moastele care au izvorat mir la aceste conferinte sunt ale lui Radu Gyr si ale sotiei sale Flora, dupa cum marturisesc unii din martori.
De unde tocmai Radu Gyr? El NU a murit in temnita. A fost eliberat in 1963 si a murit in 1975 fiind inmormantat la cimitirul Belu. Stiu ca a fost legionar. Mie imi plac poeziile lui, dar acolo e vorba de altceva. Ma rog, hai sa zicem Radu Gyr sfant.
Dar acum si sotia lui are moaste izvoratoare de mir?
Eu am dubii. Nu cred ca e un pacat sa vrei sa ramai lucid.
Daca Biserica va accepta aceste moaste atunci le voi accepta si eu.
Pana atunci insa, ramane de vazut.
Cred ca ar fi cazul sa te rog lui Dumnezeu sa te lumineze, ca la atatea intrebari nu iti poate raspunde nimeni. Daca acestia gresesc, ii vede si pe ei Dumnezeu. Dar daca nu gresesc?!?
Si unde scrie, ca se sfinteste doar cel, care a murit in inchisoare?
Nu sti nimic despre moastele lui Radu Gyr sau cat de mult a suferir sotia lui, de are sfinte moaste. Poate ca este altcineva, care are un raspuns la intrebarea ta.
In general, noi suntem chemati sa credem; dar nu naiv, ci cu luciditate, cum spui, tinand cont de anumite lucruri. Iar daca avem un dubiu, sa lasam cazul deschis, si sa vedem ce se intampla mai departe. Sa nu judecam noi, ca nu e bine: s-ar putea sa Il judecam chiar pe Dumnezeu, Care i-a sfintit/indumnezeit pe acestia.
Cand avem de a face cu moaste usoare, bine mirositoare, nu cred ca mai trebuie sa avem dubii. Cand carnea este stafidita pe os si moastele sunt binemirositoare, de asemenea. E vorba de moaste intregi. Oamenii respectivi nu au mancat hrana cu conservanti; osemintele lor s-au pastrat tocmai pentru ca sunt moaste.
Nu este nimeni obligat sa li se inchine, nici acum si nici dupa canonizare. Cei care au evlavie acum se bucura ceva mai devreme de sfintenia acestor moaste.
Exista o teama de a-i canoniza, din cauza ca au fost legionari: pot veni unele organizatii sa ne acuze de tot felul. Le putem raspunde ca nu se canonizeaza pentru faptul ca au fost legionari, ci pentru ca s-au indumnezeit prin credinta si suferinta lor. Posibil sa nu inteleaga acest lucru. Si atunci ce sa le facem noi, care intelegem?!? Sa Il judecam pe Dumnezeu in rand cu ei, care au mai gresit? In nici un caz.
Reply With Quote