Minutul 17,30 aici:
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=NWrTvSvBTiE
Lucrurile se complică...
Cum oare ne raportăm la acești oameni? Unde
alegem să punem accentul: pe viața lor dinainte de pocăință și martiriu SAU pe eliberarea lor interioară prin pocăință și martiriu?
Ce vom povesti, ce vom pomeni despre viața lor? Cum au fost înainte de temniță SAU cum au fost în temniță (și mai apoi, până astăzi - în veci)?
Cui acordăm atenția noastră: apartenenței lor la iureșul lumii, cândva SAU experienței lor cutremurătoare în mănăstirile cu chip de temniță comunistă?
Pe cine vom cinsti? Ca vechii evrei, doar pe cei care au dovedit curăție exemplară în întreaga lor viață fiind numiți drepți SAU creștinește, pe cei cărora Dumnezeu le-a arătat începînd cu un moment al vieții lor mila Lui, curățindu-i cu focul harului de-a lungul renașterii lor în Duhul Adevărului?
Ce importanță mai acordăm, de fapt, pocăinței? Cât mai prețuim întoarcerea fiului risipitor?
"Cine este fără de păcat, să ridice primul piatra", par a uita cei care, de pildă, s-au opus din motive aparent de protejare a bunelor legi și reguli sociale (ce fel de societate?), cinstirii unor bărbați ca Ilie Lăcătușu sau Grigore Gafencu...
În adîncul memoriilor omului pulsează memoria unității noastre cu Dumnezeu. Cred că oamenii care au lucrat, la suprafața vieții lor, unele fapte regretabile/păcătoase/criminale
înainte de ridicarea în Duh și Adevăr, au fost cercetați de Dumnezeu acolo, în adînc și cred că Domnul i-a găsit treji, neadormiți. Și i-a pus la sfânta treabă a trezirii depline, a convertirii, a metanoiei născătoare de mucenici. Or fi dormit la suprafața lor, scindați între adîncul inimii și lucirile corticale ale minții, or fi greșit grav, s-or fi îmbătat cu narcoticele tari ale ismelor și ideologiilor trecătoare... DAR INIMA LOR VEGHEA, cred, iar aceasta a fost credincioșia pentru care Domnul i-a dăruit cu mucenicia. De care s-au învrednicit
până la sfârșit, iar noi se cade să îi prețuim și să îi cinstim pentru această bărbăție neabătută.
Întrucât suntem, dincolo de neîncetatele manevre de iluzionist ale istoriei mundane, români
și creștini. Ceea ce, să recunoaștem, tot istorie este: o cu totul
altă Istorie...