View Single Post
Vechi 27.03.2013, 12:53:45
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

1. Care sunt problemele tale: patimile: mania, supararea, furia, dar si despartirea de har.

2. Care sunt solutiile pentru problemele tale: in primul rand cineva experimentat in "rezolvarea patimilor" sa te ajute sa le constientizezi mai clar, si sa le iei pe fiecare in parte si sa lupti cu ele.
Sf. Ioan Gura de Aur spunea ca in fiecare luna sa lupti cu cate o patima.

Si rugaciunea din Psaltire.

3. Gaseste un duhovnic bun, care el insusi s-a luptat cu patimile lui; nu unul care a citit despre patimi, ci unul care cu adevarat a luptat el insusi cu mania si a biruit-o.
Doar unul din acesta experimentat te poate ajuta cu adevarat.

Cred ca numai la un calugar, ieromonah, poti sa gasesti astfel de povata.

4. Ca sfaturi poti sa asculti multe de aici.

Hristos i-a zis Sfantului Paisie cel Mare care L-a intrebat cum sa scape de manie, asa:
"Fugi, taci, linisteste-te".

Pe scurt, regulile care decurg sunt in felul urmator:

1. Fugi - sa fugi (nu sa fii departe), de orice discutie lumeasca si desarta; daca nu asculti prostii nu ai cum sa te superi - e cu adevarat un efort sa nu te bagi in prostiile prietenilor si sa nu participi la ele.

2. Taci - trebuie sa tii gura inchisa, orice ar fi langa tine.
Daca nu moare cineva sau nu arde ceva, nu te baga si nu deschide gura.

3. Linisteste-te - trebuie sa te straduiesti sa fii in permanenta in pace, calm, echilibrat.

Dar sa stii ceva important: lucrarea despatimirii se face NUMAI dupa alta lucrare importanta: lucrarea ascultarii si smereniei, pentru ca altfel vei cadea cu desavarsire in parere de sine, crezand ca faci mare lucru daca taci din gura.

4. Numai cu harul lui Hristos se pot lucra aceste lucruri. Peste aceste patimi vei trece numai daca vei avea rugaciune ZILNICA, daca vei citi din Psaltire si Scriptura.
Fara Psaltire si Scriptura NU vei depasi aceste patimi.

Pe scurt: stai departe de prostii, si nu te mai tulbura la orice prostie. Daca nu arde si nu moare cineva stai si tu in banca ta, ca nu e mare bai daca nu te bagi in prostii....

Si mai cerceteaza pe multi calugari si le pune intrebarea asta. Si pe calugarul care o sa-ti spuna asa: " eu am luptat cu mania si am facut asta.. " pe acela sa-l asculti si sa vezi cum este el acum.

Invatatura, povatuire, har si vointa in implinirea disciplinarii duhului. Acestea sunt elementele vindecarii.

Last edited by gpalama; 27.03.2013 at 13:00:48.
Reply With Quote