Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Tocmai pentru că Duhul Sfânt o transformă devine Trupul lui Hristos. El, Duhul, desăvârșește, nu are nevoie ca materia pâinii pe care o aducem ca dar să fie desăvârșită dinainte. De altfel, este și imposibil, căci nimic din cele pământești nu sunt desăvârșite.
|
Înseamă că Dumnezeu a vorbit în zadar cînd a menționat că "Dacă cineva voiește să jertfească Domnului prinos de pâine, să aducă făină bună de grâu". Doar Duhul Sfînt transsubstanțiază materia în ceea ce ne trebuie.
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Dacă vom continua în aceeași logică, următoarea mare problemă pe care am avea-o după acceptarea făinii integrale, ar fi ca grâul să fie bio. Apoi ar fi problema recoltării și a procesării lui (să se ocupe de asta oameni curați, poate călugări) ș.a.m.d. Și oricum am da-o, la desăvârșire tot n-am ajunge.
|
Corect. Grîul trebuie să fie din cel mai bun, provenit din agricultura cît mai corect posibilă a zilelor noastre. Trebuie să tindă spre perfecțiune, chiar dacă desăvîrșirea nu este posibilă în lumea în care trăim. Este asta o pretenție absurdă, să punem în Potir o pîine autentică, de cea mai bună calitate?
Da, eu așa știu (de la un preot), că nu oricine face prescurile care ajung la biserică la ortodocși. Femeile care fac pîinea trebuie să fie fecioare sau văduve, adică să trăiască în curăție. Deci nu oricine poate să coacă pîine și să o ducă la Liturghie ca dar înaintea altarului.