Citat:
În prealabil postat de Carmol
Foarte frumos. Hai sa iti spun si eu ce nu imi convine si poate ma juti sa inteleg.
- Tu zici ca ortodoxismul nu impune nimic si asta nu este adevarat. Ca si exemplu o sa dau impunerea sa prin proxi adica prin puterea statului. Biserica impune tuturor cetatenilor sa contribuie finaciar la obiectivele acesteia prin puterea statului. Si aici pot face referire la Catedrala Mantuirii Neamului care este construita partial din bani publici. Se impune prin legi si nu direct. In SUA a fost interzisa cercetarea cu celule stem pe motiv religios lucru care afecteaza bolnavi din toata lumea. Religia se impune discret pentru ca nu are de ales. Cand avea puterea, in trecut, am vazut cum se impunea biserica.
- Spui ca femeia poate face orice alegere in ceea ce priveste avortul insa asta poate ca este valabil la noi momentan dat fiind trecutul tumultuos al avorturilor improvizate. In SUA iarasi, presiunea religioasa/conservatoare a adus legislatii impotriva avortului (nu se poate face la mai mult de 6 saptamani dupa concepere sau 12 in alte state). Ca sa nu vorbim de state musulmane cu legea lor Sharia. Asa ca acest drept este unul fragil si care trebuie aparat.
- In legatura cu moralitatea, cred ca exagerezi. Moralitatea din biblie este si buna si rea, faptul ca iti alegi de acolo ce iti trebuie si omiti ceea ce este nefolositor este dovada ca moralitatea sociala primeaza. Stii ca im biblie scrie ca daca o mireasa este gasita a nu fi virgina aceasta poate fi omorata cu pietre in pragul tatalui sau insa alegi sa ignori asta ba chiar sa caracterizezi acest comportament ca gresit. Admit ca este necesara si biblia in ceea ce priveste prostimea pentru ca apeleaza la un al 2-lea mecanism, daca nu la frica de lege atunci la frica de Dumnezeu si implicit a torturii eterne in Iad. Desigur ca exista si portita ca daca iti ceri scuze destul de tare o sa fi iertat dupa criterii pur subiective desigur.
Sau sa facem o paralela la pilda abrahamica. Tu ti-ai omora unul dintre copiii tai ca sa iti arati dragostea de Dumnezeu? Nestiind desigur ca acesta va interveni in ultima secunda.
- Partea cu dependenta este ciudata ca si argument.
Multumesc.
|
Noi ortodocsii avem o lege noua, innoita, Legea iubirii, care este aratata in Noul Testament. Aceea a intoarcerii celuilalt obraz. Nicidecum omorarea cu pietre. Eu nu omit nimic ci spun ca pedagogia lui Dumnezeu a fost intotdeauna desavarsita. Pe vremea Vechiului Testament cand nu exista sansa mantuirii data de Hristos , daca Dumnezeu nu ar fi fost aspru unde ajungea omenirea?
Astazi Biserica. Sa nu uitam de averile bisericii confiscate de comunisti. Acesta este motivul pentru care statul trebuie sa dea bani Bisericii. Pentru ca i-a luat averile, adica mijlocul de intretinere din dorinta de a face din Biserica o subordonata a sa.
Oamenii cheltuie nemasurat sa isi sustina propriile vicii si defecte. Isi face case cu 20 camere cand doarme intr-o singura camera si intr-un singur pat, isi cumpara 10 masini, schimbandu-le dupa moda si trend, sute de perechi de incaltari, in schimb alti oameni umbla dezbracati , flamanzi si fara adapost. Cine are surplus daca ar fi iubitor de oameni ar face case saracilor, si ar hrani flamanzii.
Deci pentru hranirea propriilor vicii si placeri cheltuie fara probleme insa pentru Biserica, care implicit ajuta omul ,nu poate nici macar o farama. Aceasta este manifestarea egoismului si urii fata de oameni chiar daca mascata sub ideea ca nu da Bisericii.
Nu stiu ce e in SUA sau alte state musulmane insa cu siguranta ca nu ortodocsii au impus ceva acolo. Si acesta este un fapt care arata ca ortodoxia este cu adevarat calea cea buna. Nu bagati in aceeasi oala pe toti. Ca intre ortodoxie , care este calea spre desavarsire si alte credinte este diferenta atat de mare cat este intre intuneric si lumina.
Moralitatea unui ortodox aceasta trebuie sa fie : iubire desavarsita pentru Dumnezeu si pentru semeni. Aceasta ne-a invatat Hristos.
Si ca sa fie inteles de un ateu, atunci apelam si la logica, si anume un om care nu este desavarsit are o moralitate murdara de propriile vicii si defecte, in gandire si in fire.
Partea cu dependenta est exact cum ti-am spus: omul devine dependent de propriile vicii si placeri si ajunge sa nu isi mai poata controla propriile simtaminte si propriul trup. Aici este adevarata libertate : cand vei putea sa supui mintii, ratiunii - trupul si simturile. Aceasta este adevarata libertate.
Incearca pe tine insuti: analizeaza un anumit viciu al tau, nu stiu, poare fumezi, etc, si apoi pune stop o perioada, sa vezi poti? vei putea sa iti supui simturile si trupul propriei vointe? de nu vei putea atunci nu mai ai propria vointa sau libertate, esti dependent, asta inseamna ca depinzi de viciu, care te conduce. Iti conduce inclusiv mintea facandu-te sa cauti justificari. Iata-te subjugat si rob al viciului.
in ortodoxie ajungi liber, si cu adevarat liber esti atunci cand Hristos este in inima ta. si asta se intampla cand vei fi eliberat de orice viciu si de orice pacat. Puterea curatarii sufletului o da Dumnezeu si credinta in El. E ceva rau a dori sa fi curat si desavarsit de bun?