View Single Post
Vechi 30.03.2013, 12:37:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
eu nu cred ca se doreste o lege de impunere. oricum nu de ortodocsii adevarati un ortodox adevarat stie ca a alege pe Dumnezeu in viata si in inima sa este propria alegere a fiecaruia.

Ceea ce vedeti de fapt este dorinta de a arata lumii greseala in care se zbate lumea. In definitiv a da nastere unei alte fiinte este deosebit de frumos si nu toti pot face asta pentru ca doar Dumnezeu hotaraste. Am vazut aici oameni care plimba animale si cheltuie averi cu ele si nu ar da o coaja de paine unui copil flamand. Animalul bea apa si din balta, copilul nu, desi uneori ajunge sa o faca din prea multa suferinta.
Privit din alt unghi, din afara, cam arata totusi a impunere. Ori faci asa (sau nu faci asa), ori nu esti ortodox. Cale de mijloc nu exista si tocmai aici este problema. Aici este impunerea de fapt.
Esti etichetat pe loc si pus intr-o oala comuna. Fie ca ai furat, sau omorat, sau doar nu ai postit, sau ai facut un pacat mai mic, esti pus in oala cu "Pacatos, ne-ortodox".

Si crede-ma ca te simti rau, foarte rau. Te simti obligat sa faci ceva pentru a putea intra in oala cu "Ortodox". Nu stiu daca neaparat in sufletul tau ti se pare ca faci ceva rau, dar esti rupt in doua pur si simplu.
Eu simt asta in multe imprejurari.

Pentru ca sunt multi oameni care in fond sunt buni si buni crestini, ortodocsi, dar care au anumite limite naturale, sau anumite probleme de intelegere si acceptare sufleteasca. Si fac multe lucruri intru si pentru Dumnezeu, dar este suficient sa nu faci unul, sau sa nu pricepi un lucru si esti la rascruce.

La fel cum oamenii catolici sau protestanti sunt vinovati automat, indiferent de felul in care traiesc, numai pentru ca asa au fost nascuti si botezati. Nu vi se pare o aberatie a credintei?

Ideea asta ca Dumnezeu este atat de sever si credinta lui, este foarte daunatoare. Adica imprima o spaima continua si atunci cand poate nu trebuie.

Nu stiu, sunt lucruri care nu stim noi cum le doreste El si cum le vede.
Dar in momentul in care 10, 20, 1000, un milion de oameni preiau unul de la altul o chestie, automat este o impunere. Ca o fi asa sau nu, ca o fi bine sau nu.

Uite tocmai zilele astea este o situatie grea. In intreaga lume se serbeaza Pastele, la catolici si protestanti care mai serbeaza acum.
Ortodocsii sunt in Postul Mare.
Acum este liber de la lucru, este atmosfera de sarbatoare, sunt magazinele pline de bunatati, prietenii, rude, cunsocuti, colegi se serviciu etc. serbeaza. Si tu nu stii cum sa faci. Esti rupt in bucatele din cauza unui calendar si a unor traditii. Ai vrea sa te incadrezi in randul lumii, dar nu poti.
Te retragi acasa, in singuratatea ta.
Si cand ai tu Pastele nu mai ai nici liber, nici bunatati in magazin, nici nimic.
Pentru ce sa fie asa o dezbinare in randul crestinilor? Pentru ce calendare diferite? Cui ii foloseste?
A vrut Iisus asa ceva? Nu!

Iata impunerea: Pastele tau este in mai daca esti ortodox si gata.

Daca esti catolic, este acum.

Inca o fraza de a ta: "In definitiv a da nastere unei alte fiinte este deosebit de frumos si nu toti pot face asta pentru ca doar Dumnezeu hotaraste."
Exact nu am inteles ideea ta aici.
Cert este ca da, este minunat sa faci un copil, si totusi si pentru asta este o impunere. Din nou medicul si medicina sunt impotriva lui Dumnezeu. De fapt este rau si sa faci/sa ajuti la facerea unei fiinte, ne-ortodox. Acesta este paradoxul! Pacat este relatia trupeasca si pacat este sa apelezi la medic si pentru a face un copil. Asa spun multi...

Frica asta de Dumnezeu poate fi de doua feluri. Frica din respect, sau frica patologica, rea.
Exact ca si la frica de parinti. Poate sa-ti fie frica de ei pentru ca nu vrei sa-i necajesti, pentru ca ii iubesti, sau poate sa-ti fie frica pentru ca...te vor pedepsi (cearta, bataie, interdictii).

Multi vin cu imaginea: Judecata de Apoi, iadul, chinuri, sau mai inainte boala, suferinta, Dumnezeu te pedepseste.
Imi amintesc aici de firul lui fallen cu credinta si schizofrenia. Probabil ca oamenii cu psihicul labil, bolnav pot ajunge cu astfel de imagini ale credintei la spaime cumplite care sa le agraveze boala.

Trebuie sa avem mare grija cu etichetarile si judecatile asupra oamenilor, in numele lui Dumnezeu.

Si da, exista si o cale de mijloc, a masurii: sa faca fiecare in tacere ce si cum crede si dupa puterea sa. Dumnezeu ne stie pe toti. Chiar ne va ajuta si sprijini. Dar facand totul numai cu frica, pentru ca asa fac altii si asa scrie nu stiu unde nu stiu daca este mai bine. Nu ma refer aici la a face pacate mari, de genul crimei, sau a avortului fara noima. Pentru astea nu exista cale de mijloc, dar...exista si pentru ele solutia prevenirii din timp, cat mai devreme.

Last edited by sophia; 30.03.2013 at 12:39:35.
Reply With Quote