View Single Post
Vechi 30.03.2013, 13:25:05
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Frate, poate că sunt motive întemeiate în spatele aecstei subtile "inovații". Nu ar fi prima dată în istoria Bisericii, întrucât viața liturgică nu e, totuși, o eprubetă sterilă închisă ermetic într-o piramidă egipteană...:) Ci e deschisă la oamenii care vin în Biserică și la lumea din care aceștia provin.
Mi se pare o problemă de mare discernământ, abordabilă optim doar de către sinodalii împuterniciți cu rezolvarea unor astfel de probleme, să ținem Tradiția în delicat acord cu oamenii fiecărei epoci în parte...
Cu siguranță unele conținuturi sunt păstrate strict în forma lor veche, de la începuturi, altora însă li s-a îngăduit o anumită plasticitate.
Grea treabă de a discerne astfel de lucruri și cred că, oricum, nu e slujirea la care suntem noi chemați - ci ierarhii și gheronii, reuniți în sinoade.

De fapt, ce e mai important: culoarea și mărimea bobului de grâu sau prefacerea darurilor prin rugăciunile preotului și ale credincioșilor sub lucrarea Duhului Sfânt?
Ce prețuim noi mai întâi: materia Tainei sau Harul Dumnezeiesc care ne curățește și sfințește?

(Dacă punem accent prea mare pe materie, eu cred (să fiu iertat) că ne ocupăm mai degrabă cu magia sau cu forme de idolatrie.)
Să așteptăm așadar ierarhii să convoace o serie de întîlniri pe această temă. Eu mă îndoiesc de așa ceva. Pînă una-alta, am tras un semnal de alarmă pentru cine are urechi de auzit.

Este adevărat că este mai importantă prefacerea, însă nu rezultă de aici că materia folosită în Taina Euharistiei nu este importantă. Ca dovadă este alegerea vinului despre care s-a mai vorbit pe forum în alte părți.

Pe mine mă doare și cînd văd munții de anaforă care se împart mulțimii la sfîrșit. În loc să fie o pîine sfințită de calitate, este o pîine de proastă calitate dată oamenilor în-loc-de-Dar. Pe lingă faptul că înlocuiește Sfînta Împărtășanie, înlocuiește și pîinea cea bună căreia lumea i-a și uitat gustul.

De la un semnal de alarmă public pînă la idolatrie e cale lungă. Văzînd că nimeni nu discută nicăieri despre asta, mă autosesizez eu în speranța că altcineva cu autoritate și cu nițel discernămînt va escalada problema mai departe.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote