Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Chiar dacă existau site de lemn sau materiale textile care permiteau cernerea, pe atunci tehnica nu permitea măcinarea grîului în particule suficient de fine pentru a fi separate după cum spuneți. Chiar dacă accidental făina ar fi conținut particule atît de fine, acestea nu ar fi fost în cantitate destulă pentru a face cîteva pîini. Oricum, rezultatul nu e musai să fi avut culoarea albă, de genul făinii 000.
|
Domnule, eu am mostenit de la bunica mea doua site: una metalica si una cu panza. Sunt atat de vechi, incat cred ca au facut parte din zestrea ei. Bunica mea s-a casatorit prin anii 20 si tin bine minte cand chiar si fiul ei, adica unchiul meu, mergea, prin anii 70, cu sacii de grau la moara. Intocmai cum facusera cei din generatiile dinainte. Fata de anii 20, fata de anii 70, ce schimbari fundamentale spuneti ca s-au facut in tehnica moraritului, incat afirmati ca particulele de la pietrele de moara de atunci erau mai grosiere decat particulele de la pietrele de moara de azi ?
Citat:
Cît despre mărturiile Sfinților Părinți referitoare la tema propusă, mă tem că nu va găsi nimeni dovezi despre metoda fabricării pîinii pentru Euharistie. Poate pe la Vatican or mai fi scrieri vechi cu informații de genul ăsta.
|
Prin urmare, un canon vechi privind procedura de fabricare a painii pentru Euharistie nu avem. Sau nu avem acces la el, ceea ce revine la acelasi lucru.
In aceste conditii, nu credeti ca Biserica, in calitatea ei de pastratoare a traditiilor crestine, are autoritate sa ne spuna cum trebuie procedat cu painea euharistica ?
Ce fel de daimon al superbiei si revoltei va anima pe dv, incat ajungeti sa spuneti ca nu e bine cum prepara mitropolitul euharistia, ci mai bine ar fi cum vreti dv ?