Nastya, in toate mesajele scrie ce am spus si eu. Exista o manturie obiectiva si una subiectiva. Mantuirea obiectiva e data de Iisus, care prin jertfa si Lucrarea Sa a dat posibilitatea omului cazut de la Adam sa se poata mantui. Iar cea subiectiva este ce face omul pentru ca s-o obtina, pentru ca nu se mantuieste doar prin faptul ca se naste.
Parintele Cleopa ne explica mai pe larg:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ive-79913.html
Citez: "Deci, in general, sunt unii crestini, protestanti, care cred ca mantuirea vine numai prin credinta (sola fide) si ca omul nu are propriu-zis nici o contributie personala in mantuirea sa.
Biserica noastra insa invata ca
mantuirea subiectiva - individuala - nu este un dar si nici un simplu act, ci este un proces si o lucrare care se dezvolta treptat si se infaptuieste prin impreuna-lucrarea a doi factori: Dumnezeu si omul insusi.
Din partea lui Dumnezeu ni se daruieste harul divin, iar din partea omului sunt necesare credinta si faptele bune. Deci, conditiile mantuirii subiective sunt acestea: harul divin de la Dumnezeu si credinta si faptele bune ale omului."
" Mantuirea obiectiva s-a realizat numai prin jertfa lui Iisus Hristos, iar mantuirea subiectiva - numita in limbajul Noului Testament si "indreptare", "sfintire" sau "mantuire" in sens mai restrans - se infaptuieste ca o urmare a celei obiective, prin actiunea noastra de a ne apropia sau de a ne insusi mantuirea obiectiva prin eforturile noastre personale, in colaborare cu harul divin.
Din partea lui Dumnezeu,
harul divin este absolut necesar, fiindca toti am pacatuit si suntem lipsiti de slava lui Dumnezeu; si suntem indreptati in dar, cu harul Lui, "prin rascumpararea cea in Hristos Iisus"
"Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu este de la voi; este darul lui Dumnezeu; nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni." (Efes., 2, 8).
In concluzie, inceputul mantuirii este harul primit la Botezul in Sfanta Biserica (impreuna cu Mirungerea). Pentru ca si catehismul ortodox spune ca harul nu se poate obtine prin fapte. Impreuna cu harul credinciosul contribuie cu credinta sa bazata pe dreapta credinta (si nu o credinta pagana sau erezie) si faptele bune ale credintei.