"La cele mai multe femei pe care le stiu, purtarea baticului este un fariseism. Nu le place, si nu o fac cu nici un spor duhovnicesc. Poarta basmaua de ochii lumii. Ca iar ii atrage atentia doamna aia nesuferita de la lumanari ca a venit cu capul descoperit. Si bineinteles ca dupa ce primesti sapuneala doamnei de la lumanari sau a altei doamne "binevoitoare" nu-ti mai prieste Sfanta Liturgie nicicum. Sa nu mai spunem ca acea observatie s-a petrecut in vazul si auzul lumii din jur, deci rusinea si neplacerea si mai mare. Si sporul duhovnicesc si mai mic, ca din nou nici ca mai poate sa se concentreze, mai ales daca e o fata simtita. "
In definitiv fiecare sa faca ce vrea ,nu e nimeni obligat sa poarte batic.Nici eu nu purtam esarfa la inceput si trecand anii ,dupa ce am inceput sa inteleg si eu ce se petrece la sf.Liturghie si sa ma rog mai mult ,deci dupa ce mi-am schimbat felul de a gandi , mi-a fost rusine sa intru in biserica fara batic ,chiar daca nu imi placea cum imi sta. La biserica nu trebuie sa placem cuiva ,mergem pentru Dumnezeu.Apoi cand ies din biserica iau acea esarfa ,care la mine e ceva destul de transparent ,dar cel putin am capul acoperit in biserica.Si mai este ceva ,mie imi e jena de parintii care slujesc acolo ,niste preoti foarte ravnitori si deosebiti,cu mult har.
Fetele tinere nu prea poarta ceva pe cap ,e bine ca vin la biserica ,asta e mare lucru ,dar cele care poarta sunt foarte misterioase si le sta bine,cel putin asa mi se pare mie.
|