View Single Post
Vechi 02.04.2013, 12:14:49
Nastya
Guest

Implicit

Mantuitorul Iisus Hristos s-a jertfit pe Cruce pentru toti oamenii de pe pamant de la Adam si Eva pana la ultimul om care se va naste din femeie.
A nega aceasta afirmatie inseamna a limita Jertfa Mantuitorului Iisus Hristos, deci a rastalmaci adevarul, sau, mai direct, a nu spune adevarul.

M-am bucurat ca am gasit acest topic initiat de doamna Laura pentru ca:

1. E o idee de folos mintilor noastre in cautarea adevarului si este foarte potrivita mai ales acum, in perioada Postului Mare care ne duce spre Marea sarbatoare a Invierii Domnului Nostru Iisus Hristos; si cred ca e bine sa continuam exprimarea gandurilor noastre pe aceasta tema, fara suparari, fara mandrie, fara dorinta (poate fireasca) de a avea dreptate (dar nu cu orice pret).

2. In general, in ceea ce scriu pe forum fac trimiteri (citez) din Sfanta Scriptura sau din Scrierile Sfintilor Parinti (mi s-a si imputat asta) pentru ca:

a) << Tine tare de credinta Ortodoxa si obiceiurile bune, dar sa nu fii incapatanat in parerile tale. Nu te increde prea mult in parerile tale, ci tine seama si de parerile altora, caci parerile noastre adesea ne amagesc.
Nu crede, cand ti se pare, ca esti mai bun decat altii, pentru ca daca tu ai fi mai bun decat altii ai fi mai smerit si ai crede ca mai sunt si altii mai buni decat tine.>>
(Patriarhul Nicodim Munteanu, Ce sa crezi si Cum sa traiesti, Tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic, Episcopul Argesului, Consilier editorial Preot Nicolae Tanase, Apare sub ingrijirea Manastirii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, dupa editia scrisa la Manastirea Cernica, 1925, Copyright Editura „Pelerinul”Iasi, 1997, pag. 13-14).

b) <<Nu alerga dupa marire si stapanire peste altii. Foarte multe se cer pentru a fi un bun povatuitor; pe cand pentru a fi un bun supus, nu se cere decat smerenie in Domnul.

Nu numai sa nu faci nimic pentru a vatama sanatatea sufleteasca si viata aproapelui, dar inca trebuie sa te silesti cat poti sa-l ajuti si sa-l īnlesnești.

Priveste la talentele si puterile tale, ca la niste mijloace pe care ti le-a daruit Bunul Dumnezeu pentru ca sa reversi fericire si mangaiere printre oameni.>>
(Patriarhul Nicodim Munteanu, Ce sa crezi si Cum sa traiesti, pag. 19).

c) <<Sileste-te a-ti stapani limba si te roaga cu caldura Domnului, zicand: Pune Doamne, paza gurii mele. Caci cu nimic nu pricinuim mai mult rau aproapelui si noua insine, cum pricinuim cu limba noastra.>>
(Patriarhul Nicodim Munteanu, Ce sa crezi si Cum sa traiesti, pag. 23).

3. De ceva vreme, este ca un fel de Curent de opinie, ca un fel de epidemie/pandemie (pe mai toate forumurile care dezbat idei crestine): orice ai spune, orice ai scrie despre iubire, pace, intelegere, Jertfa Mantuitorului pentru toata lumea etc. este catalogat automat ca: gandire ecumenista, gandire protestanto-modernista etc.
Si nu e adevarat.
Reply With Quote