View Single Post
Vechi 05.04.2013, 09:25:08
Nastya
Guest

Implicit "Scrisorile" Parintelui Sofian Boghiu

<<Editura Bizantină, la care au apărut de-a lungul anilor mai multe cărți scrise de părintele Sofian Boghiu, ne surprinde acum cu un volum de texte cu totul inedite – scrisori ale părintelui către ucenicii săi. Intitulat „Parintele Sofian, duhovnicul”, purtând sugestiv subtitlul - „bătrânul cel frumos”, volumul cuprinde scrisori care văd pentru prima oară lumina tiparului și care ne dezvăluie o latură a starețului de la Antim altminteri inaccesibilă. Despre cum s-a ajuns la publicarea acestora și despre importanța genului epistolar pentru biserică am discutat cu părintele Constantin Coman, cel care îngrijește din punct de vedere teologic edițiile Editurii Bizantine.>>

<<A scris mult, deși a fost un om ocupat: pictor, stareț, duhovnic.
A scris mult, pentru că își asuma foarte responsabil relațiile. Era un om care răspundea imediat la o urare sau la o scrisoare sau la o întrebare. Ne-am bucurat și am fost pur și simplu depășiți în așteptările noastre descoperind în corespondența dânsului scrisori de la un pușcăriaș, scrisori de la un fost satanist, scrisori de la cunoscuți și de la necunoscuți, cu care dânsul întreținea foarte tacticos, să spun așa, fidel, relația prin corespondență.

Aparține și unei generații care a folosit acest gen de comunicare, care este foarte intim, care este foarte cuprinzător, chiar, pentru că una este să spui cuiva ceva prin vorbe rostite și alta este să spui cuiva ceva prin scris. Scrisul rămâne. Genul epistolar e biblic și a fost folosit în toată istoria literaturii și am în minte acum, recent, pentru că am tot discutat cu diferite prilejuri, și cu dumneavoastră, despre literatura mărturisitoare a părinților, marilor părinți duhovnici din veacul al XX-lea.>>

<< - Părinte, dacă l-ați cunoscut pe Părintele Sofian, aș fi curios să vă întreb de ce v-ați apropiat de el și ce v-a atras anume la el. În timpul său trăiau foarte mulți din părinții mari ai Ortodoxiei.

- N-am râvnit la oameni mari, dar am râvnit la cineva care putea să reprezinte pentru mine, îndrăznesc să spun, un reflex sau un ecou cât mai fidel, în perspectiva mea, a prezenței și lucrării lui Dumnezeu, și Părintele Sofian a fost un astfel de reflex. Pentru că am regăsit în dânsul reflexul bunătății lui Dumnezeu, milostivirii lui Dumnezeu, îngăduinței lui Dumnezeu și m-am simțit foarte bine lângă dânsul. Nu m-aș fi simțit bine lângă un duhovnic aspru – sunt și aceștia foarte necesari, însă cred că nu pentru mine, pentru mulți alții. A lăsat Dumnezeu o varietate foarte mare, pentru ca fiecare să ne găsim duhovnicul potrivit și fiecare duhovnic să și găsească fiii duhovnicești potriviți.>>

<< - Dar ce-ar trebui să aibă un părinte duhovnicesc bun?

- Să-L facă străveziu pe Dumnezeu în prezența și lucrarea sa, nu să se facă pe sine. Eu personal – și cred, analizând lucrurile –, toți oamenii, și credincioșii simpli dar și cei mai complicați, se îndreaptă spre duhovnicii care-L fac pe Dumnezeu mai aproape, mai apropiat, mai accesibil, mai vizibil, dacă vreți. De asta mergem la părinții duhovnicești, nu să aflăm părerile dânșilor, ci să aflăm prin dânșii voia lui Dumnezeu. Nu spunem: de asta mergem la duhovnici, nu ca să primim o iertare omenească, să-i spunem; să primim o iertare dumnezeiască. De asta mergem la duhovnici: să primim o binecuvântare dumnezeiască și darurile Bunului Dumnezeu.>>

(Cristian Curte)
http://www.lumeacredintei.com/sct_4/...ian_boghiu.htm
Reply With Quote