Citat:
În prealabil postat de Ilisie Sergiu
Preotii de la oras imi par mult mai ispititi de "uman" ignorand spiritualitatea. Cei din mediul rural respecta o alta traditie si au o alta mentalitate si educatie.
|
nu strica sa aduceti mai multe precizari.
Domnul a randuit sa pot cunoaste multi preoti, atat de la sat, cat si de la oras.
Am cunoscuti preoti de sat cu o cultura teologica atat de vasta, incat a tradus cu usurinta carti din greaca ale sf Ioan Gura de aur.De asemenea am cunoscut preoti de tara a caror intersectie cu teologia era pur intamplatoare.
Incazul preotilor de oras, o situatie asemanatoare: in timp ce unii sunt profesori in teologie, altii nu stiu nici macar conditiile mantuirii subiective.
Cat priveste "traditia" am avut si un mic "incident". La inmormantarea soacrei mele, preotul nu a vrut sa ne-o ingroape cu florile in sicriu" ca sa nu moara un alt membru al familiei ". Asa e traditia, si nu se putea face rabat de la ea! Sa nu mai zic de tinerea sarbatorilor "Foca" si "Potapia" cu strasncie mai mare decat duminica ca altfel te trazneste, iti ia foc casa, mori in inundatii etc.
Cat priveste educatia, aici sunt multe de zis. Dar ma voi opri aici. Inchei cu o concluzie: preotul e slujitor al altarului, si nu locatia il face mai special. Dar la fel de adevarat e ca mediul in care traieste, precum si oamenii cu care vietuieste isi pun amprenta asupra lui.