View Single Post
Vechi 08.04.2013, 19:22:31
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Data înregistrării: 08.06.2010
Locație: Oltenia
Religia: Ortodox
Implicit

@Yasmina - Da, cam intepat mesajul meu precedent. Insa fortata de imprejurari...
Toti am fost la un moment dat victimele escrocheriilor. Inclusiv eu, de multe ori chiar. Insa nu voi da exemple, pentru ca nu vreau sa smintesc pe nimeni. Suferim in tacere si mergem mai departe. Dumnezeu e sus si vede intentiile tuturor - si ale celor care ajuta, si ale celor care isi bat joc de ajutorul primit.

Dar sa sufli si intr-un cub de gheata doar pentru ca te-ai ars mai demult cu o ciorba fierbinte mi se pare exagerat. Nu am deschis threadul ca sa facem concurs si sa vedem asteptarile cui au fost cel mai mult inselate. Daca nu puteau sa ajute (nici macar cu o rugaciune), ar fi trebuit sa se abtina de la a sminti pe altii. Sau macar, daca tot au facut pe justitiarii, sa vina cu dovezi concrete in spijinul acuzatiilor lor.

Exista preoti hoti, dar asta inseamna sa nu mai merg la biserica ? Exista calugari care renunta la viata monahala si se intorc in lume, isi incalca juramintele, dar asta inseamna ca orice monah sau orice monahie va face la fel ? Nu trebuie sa generalizam.

Si doamna Dricu si-a luat teapa. A cerut ajutorul preotului de la o biserica, acesta a prezentat enoriasilor cazul, la sfarsitul predicii, apoi a pus-o sa stea la usa si oamenii care ieseau din biserica ii dadeau bani (a strans cativa zeci de lei), insa si parintele a strans bani,langa altar. Bani pe care insa nu i-a mai dat doamnei ! Au intrebat-o apoi credinciosii "cati bani ti-a dat parintele?ca noi i-am dat si dansului, sa stranga pentru dumneata. Cum, cum nu ti-a mai dat nimic?". Bun, eu n-am dovezi concrete, n-am fost de fata la respectivul incident (desi, culmea, cunosc biserica si preotul respectiv, a fost la inmormantarea bunicii), dar asta mi-a povestit (cu lacrimi in ochi), asta va spun si eu. Si mi-a mai zis c-a aflat ca, doua saptamani mai tarziu, respectivul preot a avut un accident de masina. Puteti s-o sunati si s-o intrebati (si numele preotului si al bisericii, daca sunteti curiosi). Daca m-a mintit dansa, va mint si eu. Daca mi-a spus adevarul, vi-l spun si eu voua. A suferit, a trecut peste. Ce trebuia sa faca? Sa deznadajduiasca, sa inceapa sa urasca preotii? Nu, si-a pus increderea ca Dumnezeu va face dreptate si si-a indreptat pasii si sperantele catre o noua biserica.

Toti am fost victimele escrocheriilor sentimentale, toti ! Fie c-a fost vorba despre tiganul de la coltul strazii care-a zis "tanti, da-mi si mie un leu sa iau o paine" si, la 5 minute dupa, s-a dus sa-si ia tigari Kent, fie ca un fiu/nepot ne-a tradat increderea, fie ca persoana iubita ne-a inselat, asta e, dezamagirile fac parte din viata. Si e normal sa-ti creezi un sistem defensiv de aparare, pentru a nu mai fi din nou victima. Dar de aici si pana la a fi ofensiv cu orice ocazie, pana la a arunca cu piatra ori de cate ori auzi un "ajutor, ajutati-ma" este cale lunga, tare lunga !

Nu m-am suparat pentru ca oamenii au cerut informatii, din contra, cu cat mai multe dovezi cu atat mai bine. De-aia am si filmat si fotografiat documentele, de-aia am si dat numele unor preoti si biserici care-au ajutat-o, etc.

Nu m-am suparat nici ca lumea nu ajuta. Este dreptul fiecaruia sa-si directioneze banutul castigat cu greu (stiu!) spre ce doreste. Si, cum am spus de n ori, si un "Doamne ajuta familia asta", spus sub forma unei scurte,dar sincere rugaciuni, este o fapta poate la feld e buna cu a dona unu sau cinci lei, daca e spusa cu inima curata.

Insa ma supara si ma doare sa vad ca, daca cineva nu poate face bine, prefera sa faca raul. Sa arunci samanta indoielii si sa smintesti pe cineva care poate, daca n-ar fi citit mesajul respectivei/respectivului, ar fi ajutat - asta mi se pare grav !

Am vorbit in seara asta cu doamna, eram curioasa daca cineva a sunat-o sa-i zica un cuvant de incurajare. Nu m-a surprins sa aflu ca nici un strain nu a ajutat-o cu o vorba buna. O paine poate o gaseste in gunoaie (mi-a zis ca au fost perioade cand manca de acolo), dar o incurajare, o inima deschisa spre empatie se gaseste greu. Ce sperante sa mai aiba femeia asta, daca pana si fiica ei ii doreste raul (e poveste lunga si trista si aici)? Ce incredere sa mai aiba in umanitate daca propria nepoata ii doreste raul (am inteles ca ea i-ar fi facut pagina aceea de facebook, desi are 12 ani vad ca o duce mintea la prostii). Si ce bucurie imensa ar avea daca un strain ar incuraja-o...cat de scump sa fie un minut de convorbire pe Cosmote? Cat de pretios sa fie un minut din viata cuiva ?

Mi-am amintit de o intamplare de-a parintelui Arsenie Papacioc, in care, doar ce iesise din inchisoare, n-avea nici mancare, nici bani, nimic-nimic si a intalnit un cersetor pe drum. Ce s-a intamplat va las sa cititi in randurile urmatoare :

Întrebat de cineva despre cerșetori, despre ce oameni trebuie miluiți, părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii "Sfânta Maria" din Techirghiol, spunea: "Să faceți milostenie, pomană. Dați de pomană. O, dacă ați ști!... Și Vlahuță spune: "Mila e toată Scriptura!". Cel mai mare lucru posibil ăsta este. Pentru că atunci înseamnă că iubești. Și, iată, înseamnă educație. Domnule, dacă spune: "însutit veți primi", nu te teme că sărăcești. Vrei să te îmbogățești? Dă! Dar ce, urmărim să ne îmbogățim? Mă doare inima de cel sărac. Nu te doare inima de el, deloc? Eu am fost surprins de un cerșetor, care era fără picioare, pe stradă. Și ăsta aștepta să îmi vărs buzunarele, nu glumă. Dar eu n-aveam nimic. S-a întâmplat să n-am nimic. Mergeam pe jos, nu aveam bani de mașină. Și i-am spus: "Frate, nu te supăra, n-am nimic, dar îți dau o mână caldă!" "O, părinte, așa ceva nu mi-a dat nimeni". Și-mi zic: "Am brodit-o! Am biruit!"... Ei, vreau să vă spun: nu fiți nepăsători. Și nu așteptați să-i întâlniți. Căutați-i! Căutați-i, pentru că, găsindu-i pe ei, te-ai găsit pe tine. Te-ai consemnat acolo, sus. Nu te poate uita Mântuitorul, nu te poate uita când faci o milostenie. Și rupeți din voi cu orice chip... A milostivi pe unul, pe altul, aici se arată că tu ești Hristos. Apoi, nici nu știi că acela pe care îl ajuți poate să fie Hristos. El nu întinde mâna să-i dai. El întinde mâna să-ți dea împărăția cerului și tu nu observi. Și, de regulă, oamenii caută bănuțul cel mai mic. Frații mei, țineți minte: cerșetorii sunt personaje biblice! Ai trecut pe lângă mântuirea ta așa de ușor! Și mai grozav, l-ai disprețuit pe cerșetor! Cerșetorii nu pier niciodată. Fac sobor la margine de drum și împart ce s-a căpătat, și zic: "Asta-i de la cutare. Pomenește-l, Doamne, întru împărăția Ta!".
Reply With Quote