"În anul 2000, nașii de cununie, mi-au dăruit mie și soției mele o candelă identică cu acea, care ardea neîncetat în casa lor, spunându-ne:
- Dragii noștri să nu uitați că Părintele Cleopa a zis: "Fericită e căsuța unde arde căndeluța!". De aceea vă îndemnăm să țineți mereu candela aprinsă!
Am așezat în inimă acest cuvânt și am încercat sa-l împlinim cu toate că nu a fost deloc simplu. La început nu știam cum să așezăm fitilul, cât de mare să-l lăsăm, cât și ce fel de ulei să punem ... dar mai ales ne lupta gândul:
"Cum să lăsăm candela aprinsă pe timpul nopții, dacă se întâmplă ceva și ia casa foc!"
Cu toate acestea, în scurtă vreme ne-am obișnuit cu ea și ne-a devenit foarte dragă.
Lumina ei ne făcea somnul mai odihnitor.
Cât de frumos este chipul lui Hristos luminat de o candelă, cât de dulce e rugăciunea vegheată de lumina ei smerită, cât de fericită e căsuța unde arde căndeluța!
A trecut un an de atunci și noi așteptam venirea pe lume a primului copil. Treceam printr-o perioadă grea dar cu un farmec aparte. Era toamnă târzie cu ploaie și frig. O zi de miercuri ... aproape de-nserat. Și atunci ne hotărâm:
- Să mergem la biserică la vecernie!
În acel an eram încă studenți în Arad și eu și soția, în acelați an dar secții diferite. Stăteam în gazdă la doi bătrânei, soț și soție foarte credincioși ce aveau în curtea lor două case, într-una stăteam noi și în cealaltă stăteau ei.
Când plecam undeva, aveam obiceiul să le spunem și lor.
Așa am făcut și de data această ... și am plecat!
În acest timp, țeava ce alimenta soba cu gaz metan, s-a fisurat, iar camera a început să se umple cu gazul otrăvitor.
Gazda noastră știa că noi ținem mereu candela aprinsă, așa că ori de câte ori noi plecam, ea mai venea să mai verifice din când în când dacă totul e în regulă, că de ... "Doamne ferește!".
Intrand ea, de afară în casă a simțit mirosul greu perceptibil de gaz și a înțeles ce s-a întamplat.
Noi veneam de la biserică, fără nici o grijă ... când ajungem acasă, ce vedem ... cu geamurile și ușile deschise, echipa de la intervenții muncea de zor să schimbe țeava fisurată!
Și am stat noi și ne-am gândit:
Dacă noi nu am fi plecat la biserică, nu am fi simțiti mirosul de gaz ... și adormind nu ne-am mai fi trezit ... dacă nu era candela, gazda nu ar mai fi intrat la noi după ce am plecat ca să sesizeze la timp scurgerea de gaz iar noi venind, nebăgănd de seama poate aprindeam becul și sărea casa în aer!
Au trecut aproape 13 ani de atunci și dacă veți trece pe lângă căsuța noastră noaptea, veți vedea licărind o luminiță plăpândă, ce arde liniștit în fața icoanei lui Hristos.
E candela ce mi-a salvat candva viața!"
Cu dragoste Părintele Ciprian!