Citat:
În prealabil postat de AlinB
La atat se rezumau pedepsele sau bataia?
Ca daca asta era tot, nu e de mirare ca o data cu timpul escaldaau si poznele.
|
Meșteșugul rar al blândeții, mai ales când e dospit și cu umor
(azi consider că bunicul avea mult umor când mă pedepsea, aproape ca într-un joc, în modul acela delicat - sugera, printre altele, că ne prefacem, că de fapt nu pe pedeapsă trebuie să punem accentul ci pe căutarea unei clipe de reflecție în vederea îndreptării, pe judecată sănătoasă și voința cultivării binelui)
acest meșteșug, așadar, poate să nu dea roade pe moment, în iureșul torentului unui eveniment, iureș pe care l-aș compara cu iuțeala unui pârâiaș de la munte
însă poate deveni, într-un suflet predispus la căutarea căii drepte, un reper luminos și statornic pe oceanul învolburat al vieții întunericite, astazi, mai mult ca oricînd. Ocean în care căutăm cu toții azi, limanul...
De fapt asta era și diferența de fond între tata și bunicul, așa cum am resimțit-o eu: tata obișnuia să ceară și să impună măsuri în forță, radicale (care pe mine m-au traumatizat sever și care mă chinuiesc și astăzi), în vreme ce bunicul avea mereu o perspectivă largă și răbdătoare, mizînd pe organizarea treptată a unui sens în lumea ce avea să vină. Tataia privea mult mai departe, lucra la situații și vremuri pe care iată că le trăim, pe când tata, miop, nu reușea să le sesizeze. Cuprins în iureșul triumfalist al tinereții lui și al ordinii impuse cu forța de comuniști (dintre care tata făcea parte), nu vedea mai departe de cușca cu zăbrele aurite în care fusese vârât de istoria minunatului popor româno-rus care ne-a zămislit pe toți cei prezenți.
Forța câștigă adeseori pe termen scurt. Câștigă strivind, câștigă des-ființînd. Buldozer. Bătaia induce frica, frica paralizantă, frica înlăuntrul căreia nu e posibilă nici o dezvoltare sănătoasă a unui suflet de copil și de om. Ci doar simfonia cavernelor săpate prin bătaie în sufletul fiecărui copil.
Blândețea, însă, dospită în aluatul dragostei și al înțelepciunii, se dovedește întotdeauna învingătoare pe termen lung.
Fericiți cei crescuți de părinți blânzi și înțelepți, cu meșteșug în arta admonestării și pedepsei potrivite fiecărei situații și fiecărui copil în parte!