Citat:
În prealabil postat de AlinB
Nu probabil, ci sigur n-ai avut de inchiriat vreo locuinta in viata ta.
Cand nu te confrunti cat de cat direct si personal cu o situatie morala concreta, care nu e din carti, e usor sa te inchipui intr-o postura supra-virtuoasa.
|
Măi Aline, ființă morocănoasă și grăbit-insultătoare, tu crezi că eu trăiesc în altă lume decât în asta pe care o împărtășesc chiar cu tine?
Crezi că e vreun om care să nu treacă prin aceleași situații morale de-a lungul vieții
ca toți ceilalți? Chit că forma poate fi diferită, contextul mai mult sau mai puțin diferit.
Traversarea dilemelor morale din pruncie până la maturitate este aceeași
pentru toți oamenii. Din acest motiv s-a și reușit elaborarea unor teorii ale dezvoltării stadiale a moralității, de aceea se și dezbat public din vechime aceleași probleme ale moralei, de aceea există și Biblia și Coranul și altele care se adresează, pe linie morală,
tuturor oamenilor. De aceea și Biserica.
Așadar nu sunt străin de situațiile morale concrete, cum le numești tu, oricare ar fi ele.
Singura problemă pe care se pare că nu o sesizezi tu, este că eu am ales și aleg diferit de tine în fața unor dileme morale. Prin unele cestiuni se pare că avem alegeri comune, în altele diferite și chiar opuse. Poți să accepți aceasta?
Și nu cred că postura mea e supra-virtuoasă. Pur și simplu așa am înțeles să răspund la întrebarea Pelerinului și așa mă și comport în general în viața mea concretă. Așa am fost educat de părinții mei, așa m-am autoeducat singur în contactul cu viața. Așa m-o învățat Biserica sau, poate mai aproape de adevăr, așa o priceput mintea asta proastă a me și inima câinoasă.
Cât privește închirierea, desigur că am și închiriat, de-a lungul vieții, diverse lucruri inclusiv imobiliare. Ca fapt divers, în studenție am lucrat o vreme ca agent imobiliar, închiriind și vânzînd, ce-i drept, proprietățile altora. Însă am intrat prin această aventură din tinerețe într-un contact mai amplu cu problema afacerilor imobiliare.
Iar în prezent, vei râde sau nu, tocmai am de închiriat o locuință, casă și teren. Eu cer 200 Euro lunar, 3 luni anticipat, adică juma de preț raportat la piața locului. Dacă nu crezi, vino și vezi!....:)
Ce zici, batem palma?
P.S. Am locuit cu chirie aproape toată viața, de când trăiesc în București. Vreo 15-20 de ani de experiență tot am. Singur și cu nevasta, chiar și cu copiii. Știu oferta, știu ofertanții, știu concret ce implică statutul de chiriaș. Am trăit atâtea... De poveste, cu haz și cu necaz. Am avut și proprietăți pe mână. Una a fost vândută cu o sumă mare, mai mare decât bănuiești. Și am renunțat la partea mea, din motive personale.
E simplu de arătat ce s-a întâmplat pe piața imobiliară a Capitalei: proprietarul ăsta lacom și puturos care e bucureșteanul, mai mult sau mai puțin getbeget, s-a întins cu nepăsare până unde i-a permis nevoia, prostia și disperarea chiriașului, urcînd tot mai sus prețurile, sub încurajarea interesată a agențiilor imobiliare. Ce să fie asta? Mai întâi efectul propagandei postdecembriste care ridica în slavi simțul și sensul proprietății private, profitînd de ocazie ca, în numele demascării comunismului, să umfle buzunarele nesimțiților. Lăcomie, iubire de aproapele (mă refer la buric și ce-i prin preajma lui) și alte tare. Dacă eu le arăt și spun că-i nașpa, tu mă numești supra-virtuos? Mulțumesc frumos frate, nu mă așteptam la așa epitet, m-aș fi mulțumit cu o apreciere mult mai modestă, de genul "nu greșești prea mult".