View Single Post
Vechi 17.04.2013, 18:15:42
fleur_de_neige's Avatar
fleur_de_neige fleur_de_neige is offline
Member

Data înregistrării: 21.10.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
De ce trebuie sa mearga oamenii la biserica "regulat" ???

Nu e bine, daca se duc in cand in cand (macar la trei saptamani o data !),deci, mai rar, si mai bine,decat foarte des si...deageaba ???!!!

M-am gandit ca ,poate forma ritualului (o forma demodata ,veche, refractara total la schimbari !) ma face sa fiu asa de plictisit !!!

Poate ,daca biserica ortodoxa ar reforma putin ritualul in forma sa, introducand niste instrumente muzicale placute ca sunet, si implicit, o orchestra cu o muzica fumoasa (clasica ,dar si mai moderna ),poate atunci, ar fi mai placute orele petrecute acolo !

La fel, daca preotii ar fi niste oameni mai speciali, care sa reuseasca sa transmita un mesaj mai puternic si niste invataturi mai vii si dincolo de altar !

Poate problema unora dintre preoti este si aceea ca,biserica permitandu-le sa aiba familii, i-a transformat in niste fiinte prea lumesti, care nu mai au (ca nu mai au cum) antenele si disponibilitatea cele mai bune pentru o buna conexiune cu sacrul !!!

Am fost odata si la o manastire de calugari, acolo staretul avea o predica ,mult prea dura, de parca ne cerea la toti sa mergem acolo la el si sa ne facem calugari !!!
Deci nici calugarii nu stiu sa-si acordeze predica bine , ci o fac in tonul lor. Daca ei au renuntat la lume, li se pare corect ,sa ceara asta,pe un ton tunator si amenintator,si celor din biserica ( ca o razbunare ,probabil !).

De ce biserica ortodoxa nu ia exemplu de la cultele neo-protestante, pentru a face din preot, si un predicator bun,capabil sa tina multimea in priza,pe tot parcursul predicii ?!

De ce predica e asa de scurta, dupa ce mai e si plictisitoare ???
Din cauza ca biserica nu vrea sa formeze predicatori? Sau preotii nu sunt capabili sa predice,deoarece nici nu ard la maxima intensitate a credintei,fiind doar caldicei ?!

Desigur acuma am generalizat nepermis,insa sunt sigur ca exista si preoti foarte buni,a caror predica este foarte reusita,insa din pacate ei sunt execptia si nu regula !!!
Practic, Sfanta Liturghie e un dar al lui Dumnezeu pentru noi toti; Hristos este acolo nevazut si ne asteapta pe fiecare.Numai in biserica, in timpul slujbei se coboara Harul lui Dumnezeu si ne acopera, primesti ajutor sa te aduni la rugaciune, sa ai rabdare, sa aduci gandul inapoi la slujba desi ti-a mai fugit de nu stiu cate ori inainte, pe scurt, primesti ajutor sa biruiesti ispitele.
Alunga gandul ca daca mergi mai des e degeaba.Sigur, e greu, sa vii mai des nu e usor, dar gandeste-te ca a fi crestin nu e usor, tot ce e bun si de calitate se obtine cu efort: rugaciunea din ce in ce mai multa, (deci cu timpul) aduce rugaciunea curata, sa te pui in locul celuilalt si sa renunti la egoismul tau intr-o imprejurare, spre ex, iarasi nu e usor, insa o sa simti roadele. E greu dar sa stii ca Dumnezeu ajuta cand omul face un pas mic spre El.

Un ajutor in a te apropia de slujbe/rugaciune este citirea a ceva duhovnicesc (despre sfinti, mai ales cei contemporani - spre ex cartile Pr. Paisie Aghioritul, mai ales vol ,,Cu durere si dragoste pentru omul contemporan,, explica multe in limbaj foarte accesibil) inainte de a te ruga - iti limpezeste gandurile si te aduna, te poti concentra mai usor.
Link cu fragmente din cartile parintelui : http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...ie-aghioritul/
A descrie frumusetea omului înseamna a cânta cel mai frumos imn gloriei lui Dumnezeu. În om este cuprinsa minunea : în gândire, atâta inteligenta; în inima, atâta iubire; în viata, atâta vointa. ( Pr. Agatanghel Gutu)
Reply With Quote