Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Sfanta Scriptura ne spune ca ingerul Gabriel, cand a venit la sfanta Fecioara Maria, i-a zis: "Bucura-te cea PLINA de har". Cu alte cuvinte Sfanta Fecioara era plina de har (deci fara pacat) inainte de Intrupare. Deci, daca s-a nascut cu pacatul stramosesc ea a fost curatita inainte. Cum? Nu prea stim cum. Ori a fost curatita de Domnul inainte de Intrupare, ori chiar s-a nascut fara pacatul stramosesc. Catolicii cred ultima varianta.
|
Am mai auzit pe câțiva inși aici pe forum interpretând că atunci când îngerul îi spune Mariei că este "plină de har" s-ar fi referit la vreo grație sfințitoare. Opinia mea este că interpretarea este forțată și din două motive. Întâi pentru că ceea ce înseamnă acum și de ceva vreme în teologie har sau grație nu este unul și același lucru cu ceea ce înțelegea îngerul Gabriel la vremea respectiv, sau oricum este foarte puțin probabil să fie așa. Când îngerul îi spune Mariei că este plină de har se referă la măreția darului pe care Maria este pe cale să îl primească, și foarte puțin probabil la vreo stare de har sfințitor. În al doilea rând, a fi fără păcat originar nu înseamnă a avea plenitudine de har; despre plenitudine de har, har peste har putem vorbi în cazul marilor sfinți, marilor îndumnezeiți, în rest inexistența păcatului originar nu înseamnă plenitudine de har. Nu țin să contest, după cum am mai spus mai sus, dogma papistașilor, însă dacă fecioara Maria s-a născut fără păcat originar îngerul putea pur și simplu să îi spună că este născută fără de păcat, dacă s-ar fi referit la starea de har sfințitor, iar nu că ar avea vreo presupusă plentudine de har, de vreme ce lipsa păcatului originar nu este echivalent cu plenitudine de har sfințitor.